Hoe werkt een wasmachine2017-08-24T13:18:51+00:00

Hoe werkt een wasmachine

De meeste mensen denken er eigenlijk nooit over na. De was gaat in de machine, die doet zijn programma en de was komt er schoon weer uit. Maar hoe werkt een wasmachine eigenlijk? Het is soms best handig om het een en ander van wasmachines te weten. Bijvoorbeeld als uw wasmachine kapot gaat. Dat is ook eigenlijk het enige moment dat u misschien nadenkt over de werking van een wasmachine. Eigenlijk kan het hele proces van het wassen in vijf onderdelen worden verdeeld. Dat zijn: watertoevoer, wassen, afpompen, spoelen en centrifugeren. Wist u bijvoorbeeld dat er een blok beton in uw wasmachine zit om deze te verzwaren? Dit is omdat de wasmachine anders van zijn plek komt tijdens het centrifugeren. Dit verklaart meteen waarom wasmachines zo zwaar zijn.

Watertoevoer

Bij de eerste stap worden er al een hoop processen in werking gesteld. Bijvoorbeeld het deurslot. Anders zou u zomaar de deur van een wasmachine kunnen openen die nog vol water zit. Daarna wordt het zogenaamde inlaatventiel geopend. Dan kan het water de machine in stromen. Het water gaat door het zeepbakje, de trommel in. De druk bouwt daar dan op. Als de druk het goede niveau bereikt heeft, sluit het inlaatventiel weer. Dan stopt de watertoevoer dus. Heeft de wasmachine of onvoldoende watertoevoer? Kijk dan voor oplossingen op de pagina wasmachine pakt geen water. Als uw wasmachine goed werkt deze naar de tweede stap van het programma.

Wassen

Het water wordt verwarmd. Dit is belangrijk om uw kleding goed schoon te krijgen. Wordt het water niet warm, kijk dan op de pagina wasmachine wordt niet warm. Indien uw wasmachine goed werkt draait uw trommel eerst de ene kant op en dan de andere kant op, zodat de was over- en door elkaar heen komt. Ook kan zo het water en de zeep goed in het wasgoed komen. De trommel draait doordat de motor een band aandrijft, die om de as van de trommel zit. Sommige wasmachines werken met koolborstels, deze zitten ook aan de motor en aan de as van de trommel, zodat deze gaat draaien.

Water afpompen

Tijdens deze stap, laat de wasmachine het water weer uit de trommel weglopen. Dit gebeurt via een afvoerslang aan de onderkant van de wasmachine. Deze is voorzien van een filter. Anders zou de afvoer steeds verstopt raken. Ook met filter gebeurt het soms dat de afvoer verstopt raakt. De wasmachine pompt het water dan niet af.

Spoelen

Uw kleding zit op dit moment natuurlijk nog vol met zeepsop. Dat is niet de bedoeling. Gelukkig wordt ook daar wat aan gedaan. De wasmachine pompt zich nog een keer vol met water. Nu met koud water. De wasmachine laat uw kleding weer over elkaar heen rollen zodat het water overal bij komt. Soms beschikken de wasmachines over sensoren die bekijken of alle zeep uit de kleding is. Is dat niet het geval, gaat de wasmachine nog een keer spoelen. Zo kan er geen zeep achterblijven in de kleding.

De wasverzachter, als u die gebruikt, wordt in deze fase toegevoegd aan de was. Vergelijkbaar met de eerste stap, wordt het water weer door het bakje heen gepompt. Het water neemt de wasverzachter dan mee. Als dit allemaal gebeurd is, wordt het water weer afgepompt. Nu kan de wasmachine gaan centrifugeren. Ook geen onbelangrijke stap!

Centrifugeren

Bij deze stap gaat de trommel heel snel draaien. Dit omdat de kleding natuurlijk niet meer mag druipen van het water als het uit de wasmachine komt. De kleding wordt eerst gelijkmatig over de trommel verdeeld. Daarna wordt het rondgeslingerd zodat het water eruit komt. Dat water wordt opgevangen en afgevoerd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de wasmachine van zijn plek komt door al deze krachten. Daarvoor zit er een groot blok beton in uw wasmachine. De laatste stap van het centrifugeren is de kleding weer rustig uit elkaar draaien. Anders zit alles nog in de knoop als u het uit de machine wil halen. Heeft uw wasmachine problemen met centrifugeren? Kijk dan voor oplossingen op de pagina wasmachine centrifugeert niet.

Hoe werkt een wasmachine schakelaar

Een wasmachine schakelaar is meestal een kastje in uw badkamer, met een lampje erin en een touwtje eraan. Als u aan dit touwtje trekt, loopt er stroom naar uw wasmachine. Sommige schakelaars hebben geen touwtje maar een knop. Ook zijn er schakelaars die bestaan uit twee stopcontacten. Deze verdelen de stroom en sluiten één stopcontact af als er teveel stroom gebruikt wordt.

Hoe werkt een aquastop wasmachine

Het water komt langs de ‘aquastop’ als de wasmachine water nodig heeft. Deze zorgt ervoor dat de watertoevoer gestopt wordt als de slang lekt. Er zijn twee soorten van de aquastop. De mechanische en de elektromechanische. De mechanische variant is ingesteld op een bepaald watervolume dat hij inlaat per keer. Kleine lekkages kunnen nog wel eens worden gemist.

De elektromechanische aquastop heeft een sensor die u op- of net boven de grond kunt plaatsen. Wanneer deze vochtigheid detecteert, zal deze de watertoevoer afsluiten. Als de stroom uitvalt, kan deze wel gaan lekken. Beide varianten zijn dus gevoelig voor foutjes.

Hoe werkt een wasmachine filter

Het filter van de wasmachine zit in de afvoerbuis van de wasmachine. Deze houdt vuil en stof tegen. Als deze verstopt zit, kan het water niet meer weglopen. Gelukkig kunt u deze zelf weer gemakkelijk schoonmaken. U kunt het filtertje loskoppelen van de afvoerbuis en op die manier het filter schoonmaken.

Hoe werkt een wasmachine loskoppelen

Het loskoppelen van een wasmachine is niet heel moeilijk. U haalt ten eerste de stekker uit het stopcontact. Daarna haalt u de slang los van de kraan. Zorg wel dat u een emmertje of een handdoek of iets dergelijks bij de hand heeft, er kan namelijk nog water uit de slang lopen. Daarna haalt u de laatste slang uit de afvoer. Dat is alles wat u hoeft te doen.

Hoe werkt een wasmachine leeg laten lopen

U kunt hier het afpompprogramma voor starten. Mocht dat niet werken, kunt u kijken of de afvoer niet verstopt zit. Dan kan het water namelijk niet weglopen. U kunt dit bekijken door het klepje onderop uw wasmachine open te maken. Nu ziet u twee klepjes, maak de grootste open. Nu kunt u bij de afvoer. Haal vastzittend vuil weg. Nu kan het water weer weglopen. Houd hierbij wel altijd een emmer bij de hand, aangezien er nog water in uw machine zit.

Hoe werkt een wasmachine reinigen

U kunt het reinigen van de wasmachine verdelen in drie stappen. Het schoonmaken van het zeepbakje, het schoonmaken van de trommel en het schoonmaken van het filter. Het schoonmaken van het zeepbakje is meestal erg simpel. Bij de meeste wasmachines kunt u het zeepbakje er helemaal uithalen. Dan kunt u deze onder de kraan schoonmaken. Is dit niet het geval, pakt u er een doekje bij.

Schoonhouden van de trommel kunt u het best doen door een aantal keer per maand te wassen op hoge temperaturen. Let er daarbij wel op, dat uw kleding hier tegen kan. Het is verstandiger om dit bijvoorbeeld te doen als u alleen handdoeken wast.
Het filter schoonmaken is ook belangrijk. Het filter zit achter de klepjes onderaan de wasmachine. Als dit filter verstopt raakt, kan het water van uw wasmachine niet meer weg.

Hoe werkt een wasmachine ontkalken

Meestal zal het ontkalken van uw wasmachine niet nodig zijn omdat er aan de meeste wasmiddelen ontkalkingsmiddel wordt toegevoegd. Mocht het echter wel nodig zijn, kunt u in de winkel bijvoorbeeld Calgon halen. Ook kunt u hetzelfde effect bereiken met een vaatwastablet, soda of azijn. U doet dit in het zeepbakje en laat de wasmachine een keer leeg draaien.

Hoe werkt een wasmachine trommel schoonmaken

Het schoonmaken van de trommel kan het best door een aantal keer een ‘kookwas’ te draaien. Dit is een was gedraaid op een temperatuur van 95 graden. Dit zorgt er namelijk voor dat alle vuil- en zeepresten worden verwijderd. Ook gaan eventuele bacteriën hiervan dood.

Hoe werkt een wasmachine resetten

Soms is het nodig om uw wasmachine te resetten. Bijvoorbeeld als de wasmachine het programma niet meer goed doorloopt. Hoe u de wasmachine moet resetten is per merk verschillend. Sommige wasmachines kunt u resetten door de aan/uit knop een aantal seconden ingedrukt te houden. Soms werkt het om de stekker een aantal minuten uit het stopcontact te laten. Als dit bij u niet werkt, kunt u in de handleiding van uw wasmachine opzoeken hoe het dan wel moet.

Hoe werkt een wasmachine uitgestelde start

Met de functie ‘uitgestelde start’ kunt u een tijd instellen waarop de wasmachine moet beginnen met het programma. Niet alle wasmachines beschikken hierover. Ook dit werkt niet bij alle wasmachines hetzelfde. Zoek dus in de handleiding op of uw wasmachine hierover beschikt en hoe dit dan werkt.

Veel voorkomende wasmachine problemen