Wasmachine maakt herrie2018-02-21T14:03:16+00:00

Wasmachine maakt herrie

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Lawaai van de wasmachine is vaak het gevolg van een onbalans door defecte schokbrekers, vering of lagers.
Met de voorbeelden uit ons ebook kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor 5 euro.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 175 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Indien u het probleem niet op kunt lossen door het herverdelen van uw wasgoed, de wasmachine opnieuw waterpas zetten, of het vermijden van een verende ondergrond, dan ligt de oorzaak van het probleem in uw wasmachine zelf.

Hiervoor dient u de wasmachine open te maken. U kunt deze reparatie gemakkelijk zelf uitvoeren aan de hand van onze stap voor stap Wasmachine EHBO Gids. Wenst u desondanks toch liever een reparatie van een wasmachine monteur, dan vindt u hieronder een kostenindicatie op basis van de mogelijke oorzaak.

Uiteraard zijn de exacte reparatie prijzen afhankelijk per merk en model. Hierbij geldt dat A-merken zoals Miele vaak duurdere onderdelen hebben dan B-merken. Daarnaast kunnen de kosten verschillen per service monteur.

U kunt daarom via ons meerdere offertes opvragen en zelf bepalen of, en met wie u in zee gaat indien u er voor kiest deze eenvoudige reparatie niet zelf uit te voeren.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

 • Metaalachtig geluid tussen trommel en kuip
  Een metalen voorwerp zoals een bh-beugel of munt kan (klem) komen tussen de trommel en de kuip van uw wasmachine.

Reparaties tot €120

 • Defecte schokbrekers of veren
  Wanneer 1 of meerdere van de 4 schokdempers defect of aan vervanging toe is, zult u de wasmachine horen bonken. Er ontstaat dan namelijk een disbalans in de trommel en de kuip.

Reparaties meer dan € 120

 • Wasmachine lagers vervangen
  Bij het horen van een hoog geluid dienen de wasmachine lagers te worden gecontroleerd. Deze moeten dan meestal worden vervangen.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode E50

Bosch/Siemens foutcode F5
Bosch/Siemens foutcode F8

Bauknecht Foutcode F31
Bauknecht Foutcode E6

Miele Foutcode F53
Miele Foutcode F63

Zanussi foutcode E50
Zanussi foutcode EF5

Oorzaak van de herrie achterhalen

U kent het wel, de wasmachine begint rustig, en tijdens het centrifugeren klinkt het alsof de wasmachine door de grond wil komen. Dat is geen fijn gehoor. Ook voor uw buren niet. Maar hoe komt dit nu? Waarom maakt de wasmachine zoveel herrie? Wat kan ik hier nu aan doen?

Misschien kunt u het zelf repareren, maar dan moet u wel eerst weten wat er mis is. Misschien is het een probleem dat u niet zelf kunt oplossen. Dan kunt u de monteur bellen. Deze komt uw wasmachine dan zo snel mogelijk repareren. Ook kunt u de monteur bellen voor ondersteuning.

Wasmachine maakt herrie met centrifugeren

Het kan kloppen dat uw wasmachine de meeste herrie maakt tijdens het centrifugeren. Tijdens het centrifugeren werken er namelijk de meeste krachten op de wasmachine. De wasmachine kan gaan bewegen door die krachten. Vooral als deze zwaar beladen is. Dit is wat u dan hoort. Ook hoort u het als de lagers kapot zijn. U hoort dan namelijk dat er bepaalde onderdelen in de wasmachine en trommel langs elkaar schuren. Als de wasmachine centrifugeert gaat deze sneller draaien en maakt deze heel harde, piepende geluiden. Dit soort geluiden hoort u bijna niet als de wasmachine gewoon draait. Dan gaat alles namelijk een stuk langzamer. Er zijn natuurlijk wel geluiden die u ook blijft horen als de wasmachine gewoon draait. Maar ook deze geluiden kunnen een apart probleem laten horen. Als het geluid dus niet verdwijnt als het centrifugeren stopt, moet u ook naar andere oplossingen kijken.

Wasmachine maakt herrie bij afpompen

Blijft er water in uw wasmachine staan of hoort u rare geluiden bij het afpompen? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de pomp. De geluiden kunnen verschillende oorzaken hebben. Eén oorzaak is dat er iets in de pomp is blijven zitten. Misschien bewaart u vaak losgeld in uw broekzak en u bent vergeten dit eruit te halen. Het is dan logisch dat er wat herrie ontstaat als de pomp gebruikt wordt terwijl er een muntje in vastzit.

Ook kan het zijn dat het afpompen niet lukt. Dit bijvoorbeeld omdat de afvoer verstopt zit. Dan maakt u de wasmachine open en krijgt u een plens water over uw voeten. Wat u dan moet doen is kijken of de afvoerbuis niet dubbel gevouwen zit. Of misschien zit er wel troep in. Mocht u nu niet zeker weten wat de oorzaak is, bel dan onze monteur.

U kunt dit probleem zelf oplossen, op een simpele manier.

 1. Zorg dat de stekker van de wasmachine uit het stopcontact is.
 2. Haal de pomp uit de machine.
 3. Verwijder vastzittende voorwerpen.
 4. Draai aan de propeller om te kijken of deze weer goed draait.
 5. Doe het filter terug en stop de stekker weer in het stopcontact.

Wasmachine maakt lawaai tijdens spoelen

Als de wasmachine lawaai maakt tijdens het spoelen, komt dat meestal omdat de leidingen niet goed zijn. Misschien zijn de leidingen verstopt met vuil of zitten er bramen in. Dan kan er weinig water meer doorheen en door de druk kunnen er dan geluiden ontstaan. Dit is dus niet een heel groot probleem, maar als dit gebeurt, moet het natuurlijk wel opgelost worden. Dit zou u gemakkelijk zelf kunnen doen. U hoeft dan alleen de slang van de wasmachine los te maken van de kraan en te kijken of u vuil ziet. U kunt de kraan even laten lopen om te kijken of er vuil uit komt. U kunt ook de slang van de wasmachine controleren op vuil. Als u dit eruit heeft gehaald, heeft u kans dat het vervelende geluid verdwijnt. Mocht dit niet zo zijn, is er toch een andere oorzaak voor het geluid.

Wasmachine maakt lawaai tijdens draaien

Het kan zijn dat de wasmachine een raar geluid maakt tijdens het draaien. Dit kan komen omdat u het wasgoed niet goed genoeg heeft verdeeld. Handdoeken zuigen bijvoorbeeld veel water op, als een spons. Dan worden ze zwaar. Dit kan de oorzaak zijn van het lawaai tijdens het draaien van uw was. De handdoek kan dan namelijk aan één kant van de trommel blijven plakken, waardoor de wasmachine dan ongelijk gewicht heeft.

Ook kan het probleem zijn dat de lagers niet goed zijn, of de rubberen rand in de deur van de wasmachine niet meer goed is. Al dit soort dingen geven rare geluiden tijdens het wassen. De rubberen rand kunt u ook gemakkelijk zelf vervangen. Wederom: mocht u niet zeker zijn van de oorzaak, bel dan een monteur.

Wasmachine maakt lawaai bij water pakken

Het kan zijn dat de pomp kapot is. Dat zou erg vervelend zijn. Dat zou natuurlijk de oorzaak kunnen zijn van rare geluiden. Niet alleen kunnen er geluiden komen als de pomp kapot is, maar ook als er iets vast zit in de propeller van de pomp. Als u dit te lang laat zitten, kan de pomp alsnog kapot gaan. Dat zou natuurlijk niet handig zijn, want dan heeft u ineens veel kosten. Als u een raar geluid uit uw wasmachine hoort komen, wacht dan niet te lang met het bellen van een monteur. U kunt bellen voor tips, maar ook voor een afspraak. De monteur zal uw wasmachine snel repareren op een vakkundige manier. Meestal herkent de monteur al aan het geluid wat er aan de hand is. Ga dus niet zelf aan de slag als u niet precies weet wat er mis is. Als u iets verkeerd doet, kunt u uzelf op extra kosten jagen. Dit had niet nodig hoeven zijn. Denk er daarom dus altijd aan om een monteur te bellen, al is het maar voor advies.

Wasmachine maakt heel veel lawaai

Als uw wasmachine veel geluid maakt kan dat verschillende redenen hebben. Het is wel van belang dat de problemen snel worden verholpen. Anders kan namelijk de trommel kapot gaan. Dan bent u verder van huis. De wasmachine kan herrie maken omdat de wasmachine niet recht of waterpas staat. Dit heeft als gevolg dat de wasmachine gaat bewegen. Ook kan het zijn dat de lagers kapot zijn. De lagers zorgen dat de trommel soepel draait. Als deze kapot zijn maakt de wasmachine erg veel herrie omdat de trommel dan dus niet soepel draait. U kunt zich voorstellen wat voor geluid dit maakt.

Andere dingen die geluid kunnen maken zijn dingen die nog in broekzakken zitten. Bijvoorbeeld een muntje in de afvoer maakt ook erg veel geluid. Als u een tikkend geluid hoort, kan dit een bh beugel zijn die onderin de wasmachine is blijven zitten. Dit gebeurt namelijk erg vaak. Meestal merkt u niet eens dat u er één mist! Ook kan een rits of een knoop tegen het glas van de deur een tikkend geluid maken. Hier is natuurlijk niets aan te doen en het is ook niet echt een probleem. Er gaat namelijk niets kapot van een tikkende knoop.

Wasmachine lagers vervangen

Voor je de lagers gaat vervangen, moet je natuurlijk eerst zeker weten dat ze kapot zijn. Anders heeft u mooie nieuwe lagers, maar is het probleem niet opgelost. Het is belangrijk het probleem snel op te lossen. Anders ontstaat er nog meer schade aan de wasmachine. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn. Het kan zijn dat u dan niet alleen de lagers, maar misschien de hele wasmachine moet vervangen. Dat is niet handig. U rekent dan op de kosten voor alleen het vervangen van de lagers, maar als je daar dan mee bezig bent ontdek je nog meer schade. Dat kan natuurlijk behoorlijk duur worden. Dus wacht niet te lang met het vervangen van kapotte lagers.

Het vervangen van de lagers is een klusje dat u zelf kunt doen. Mocht u dit niet zelf willen doen of zelf kunnen, bel dan een monteur! Mocht u het wel zelf willen doen, leest u hier onder hoe dat zou moeten.

 1. Zorg dat de wasmachine van de stroom af is.
 2. Schroef de achterkant van de wasmachine eraf.
 3. Je kunt nu de aandrijfsnaar/riem eraf halen. (Indien deze ook kapot is, is het belangrijk deze te vervangen.)
 4. Nu kun je bij de pulley van de trommel. Haal deze eraf door de bouten los te draaien en dan voorzichtig te trekken.
 5. De trommel zal nu een beetje naar binnen vallen. Om goed bij de lagers te kunnen, sla je met een hamer de trommel nog verder naar voor.
 6. Nu kun je bij de lagers om deze te vervangen.

Een kapotte wasmachine betekent niet altijd direct hoge kosten. Soms is de oorzaak van uw wasmachine probleem makkelijk en snel zelf goedkoop op te lossen. Een aantal van die problemen die u makkelijk snel zelf kunt oplossen leest u hieronder.

 • Het wasgoed is niet goed verdeeld
  Met name tijdens het centrifugeren maakt de wasmachine de meeste bewegingen met de trommel. Een natte handdoek weegt uiteraard vele malen meer dan een droge. Wanneer de verdeling van het wasgoed niet goed is kan een volle natte wastrommel dus geluid gaan maken. De wasmachine centrifugeert dan niet meer goed. Ook kan een niet goede verdeling van het wasgoed ervoor zorgen dat de was stinkt. Soms hoort u zelfs een klap wanneer het centrifugeerprogramma start. Het is belangrijk hierop te letten. Een ongelijke verdeling van het wasgoed zal de wastrommel namelijk ongelijk belasten en zorgen voor extra en ongelijkmatige slijtage. Op lange termijn kan dit voor hoge kosten zorgen.
 • Uw wasmachine staat op een verende ondergrond
  Het is belangrijk dat uw wasmachine op een vaste niet verende ondergrond staat. Plaatst u de wasmachine toch op een verende ondergrond, dan zal de ondergrond de krachten van de wasmachine versterken en zorgen voor verhoogde slijtage van uw wastrommel en ophanging. Een verende ondergrond komt u vaak tegen in oude huizen met een houten vloer. Het probleem is gelukkig makkelijk te ondervangen door het plaatsen van rubber voetjes of schijven onder de poten van uw wasmachine. Ook kan het plaatsen van een vaste houten plaat onder de wasmachine de trillingen dempen en zelfs volledig wegnemen. Wel is het belangrijk deze houten plaat aan de vloer te schroeven om mogelijke trillingen tussen de houten vloer en de houten plaat te voorkomen.
 • De wasmachine staat niet waterpas
  Als uw wasmachine niet waterpas staat kan dat zorgen voor veel lawaai en zelfs een bonkend geluid. Om dit op lossen kijkt u naar de pootjes onder uw wasmachine. Deze zijn volledig af te stellen met een waterpas. Soms heeft u ook een bijgeleverde sleutel nodig.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.