Wasmachine lekt water2019-01-18T15:50:08+00:00

Wasmachine lekt water

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een lekkage is vaak het gevolg van een beschadigde manchet of een blokkade tijdens de watertoevoer, -afvoer of het spoelen.
Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor een paar euro.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 120 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Er zijn natuurlijk ook mankementen die u niet zelf kunt oplossen. Heeft u alle tips gelezen, maar is het nog steeds niet te doen om de oorzaak van een probleem te vinden en of om op te lossen?  Het is dan aan te raden om er een monteur naar te laten kijken.

We hebben hier een kosten indicatie gemaakt voor veel voorkomende problemen, en hun oplossingen. Kosten hangen ook af van het merk van een wasmachine. Dit is omdat de onderdelen van sommige merken duurder zijn dan de onderdelen van andere, minder bekende merken.

Eenvoudige reparaties (vaak tot € 80)

 • Door een verstopping lekt er water uit het zeepbakje (tijdens watertoevoer)
  Het schoonmaken van de slang tussen het zeepbakje, en de kuip (de trommel van de wasmachine).

Reparaties tot €120

 • Lekkage bij het deurtje door beschadigd manchet (tijdens spoelen/watertoevoer)
  De manchet is de rubberen ring die bij de kuip van de wasmachine zit. Deze kan uitgedroogd, of beschadigd raken. Het vervangen van de manchet is de oplossing hiervoor.
 • Lekke slangen in de wasmachine (tijdens spoelen/watertoevoer)
  In de loop der tijd kunnen slangen lek raken. Vervangen van de kapotte slang is de oplossing.
 • Lekke slangen in de wasmachine (tijdens spoelen/watertoevoer)
  Slangen van de wasmachine kunnen in de loop der tijd natuurlijk ook beschadigen en of lek raken. Het vervangen van een lekke slang is hiervoor de oplossing

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode C2
AEG foutcode C3
AEG foutcode E13

Bosch/Siemens foutcode F3
Bosch/Siemens foutcode E6

Whirlpool foutcode F2
Whirlpool foutcode F3
Whirlpool foutcode F13

Bauknecht Foutcode E2
Bauknecht Foutcode FA
Bauknecht Foutcode F24

Oorzaak van de lekkage achterhalen

Het kan gebeuren dat uw wasmachine water lekt. Een lekkende wasmachine is vervelend en kan veel schade veroorzaken. Of uw wasmachine nou lekt bij 60°, bij 90° of bij kookwas, er zijn altijd oplossingen voor het probleem te vinden. Het is dus belangrijk dat het probleem wordt opgelost.

Kijkt u eerst waar het water vandaan komt. En wanneer het daar vandaan komt.  Tijdens het spoelen, bij het afpompen of misschien blijft de wasmachine water pakken. Op deze pagina vind u oplossingen voor dit probleem.

Eenvoudige oplossingen zou u zelf kunnen uitvoeren met de tips van onze monteurs. Voor ietwat ingewikkeldere oplossingen raden wij aan om een monteur in te huren.  Wij hebben hiervoor een kostenindicatie van veel voorkomende reparaties gemaakt.

Was u op zoek naar:

Overige problemen en oplossingen

Wasmachine lekt, is dat gevaarlijk?

Water en elektriciteit is nooit een goede combo.  Als uw wasmachine in een opvangbak staat (wat wij ten zeerste aanraden) is het probleem echter niet zo groot. Het is vervelend, dat wel. Als uw wasmachine niet in een opvangbak staat, kan lekkage van de wasmachine echter grote problemen en  schade opleveren.

Wasmachine lekt water aan de onderkant

Als een wasmachine lekt onderaan de wasmachine kunnen er verschillende oorzaken zijn. De meest voorkomende zijn:

   • Slag tussen zeepbak en kuip
   • Slag tussen kuip en pomp
   • Pomp zelf
   • Afvoerslang
   • Gat in de kuip

U kunt het bovenblad van uw machine verwijderen en kijken of u  de lekkage ziet.

Wasmachine lekt aan achterkant

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van het lekken van een wasmachine. Lekt uw wasmachine aan de achterkant? Kijk dan eerst even of uw afvoer verstopt is, of uw afvoerslang goed aangesloten is en of de lekkage bij de toevoer zit. Het kan zijn dat de aansluiting op uw wasmachine uitgedroogd is en daardoor lekt.

Wasmachine lekt aan voorkant

Ook voor het lekken aan de voorkant van de wasmachine kunnen verschillende oorzaken zijn. Dit zijn de meest voorkomende:

   • De sluiting van de deur werkt niet meer, of niet meer goed.
   • De manchet kan beschadigd of uitgedroogd zijn

Wasmachine kraan lekt

Wanneer de kraan van uw wasmachine lekt komt dit vaak omdat de beluchter lekt. Omdat de beluchter bestaat uit 2 losse delen kan het zijn dat er vuil, kalk of lucht tussen deze 2 delen kan zitten. Kijkt u even of dit het geval is, en of de 2 delen van de beluchter wel goed aan elkaar gedraaid zitten.

Als dit alles niet het geval is, kunt u ook kijken of het rubber van de beluchter beschadigd of uitgedroogd is.

Wasmachine lekt bij rubber

Als uw wasmachine lekt bij een van de verschillende rubbers, is het niet onlogisch dat de rubbers zijn beschadigd of uitgedroogd. Deze zijn makkelijk te vervangen en niet zo duur in de aanschaf.

Wasmachine lekt schuim

Indien uw wasmachine schuim lekt is de kans groot dat er iets verstopt zit in het zeepbakje van de wasmachine. U kunt kijken of u de verstopping kunt zien en of u deze zelf kunt verwijderen of oplossen.

Wasmachine lekt tijdens het wassen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn hiervoor. Misschien sluit de deur van uw wasmachine niet goed, er kan een probleem zijn met de afvoer, of de toevoer van het water. Zo kunnen de af- en toevoerslangen niet goed aangesloten, verstopt of uitgedroogd zijn.

Wasmachine slang of leiding lekt

De slangen en of leidingen van een wasmachine kunnen natuurlijk ook lekken. Zo kunnen deze of niet goed aangesloten zijn, of deze zijn beschadigd of uitgedroogd. U kunt even kijken welke slang er precies lekt,  daarna kunt u kijken of u hier een gaatje in ziet of dat de slang niet goed aangesloten is.

Wasmachine lekt bij deur

De twee meest voorkomende oorzaken van dit probleem zijn dat de deur niet goed sluit, of dat de manchet beschadigd of uitgedroogd is.

Wasmachine lekt bij filter

Als dit uw probleem is, is de oorzaak vaak dat het filter verstopt zit. Hiervoor is de voor de hand liggende oplossing dat u deze leeg maakt. Kijkt u in de handleiding van uw machine waar uw filter zit, en hoe u deze moet schoonmaken.

Wasmachine lekt na schoonmaken filter

Het kan zijn dat  het afsluitrubber van uw filter uitgedroogd of beschadigd is. Ook  kan het zijn dat u uw filter niet op de juiste manier heeft terug geplaatst of schoongemaakt. Kijkt u even in de handleiding van uw wasmachine hoe u dit wel moet doen.

Wasmachine lekt na verhuizing

Bij een wasmachine verhuizen komt meer kijken dan alleen het vinden van een doos die groot genoeg is.  Voordat u de machine gaat verhuizen is het namelijk belangrijk dat u de bouten van de trommel van de wasmachine extra goed vast draait. Het kan zijn dat u de trommel van de wasmachine niet op de juiste manier heeft voorbereid voor de verhuizing. Als u deze niet juist heeft vastgezet kan de trommel gedislocaliseerd zijn. In het meest ongunstige geval draait de wasmachine dan niet meer.

Wasmachine lekt na wassen

Het is belangrijk dat de wasmachine niet overladen wordt met wasgoed. Als u namelijk te veel wasgoed per wasbeurt in de machine doet, is er niet genoeg ruimte voor het water om goed afgevoerd te worden. Probeert u te letten op de hoeveelheid wasgoed die u per beurt wast.

Wasmachine lekt bij afvoerslang

De oplossingen van een lekkende afvoerslang zijn vaak niet al te ingewikkeld. Het kan zijn dat uw slang niet goed is aangesloten, dit kunt u zelf verhelpen. Kijk even of dit het geval is. Indien dit niet zo is, kan het ook zijn dat uw afvoerslang beschadigd, verstopt of uitgedroogd is. U kunt tegen een vrij lage prijs een nieuwe afvoerslang kopen en zelfstandig opnieuw aansluiten.

Wasmachine lekt een beetje

Als uw wasmachine een beetje lekt, is het probleem vaak ook niet zo groot. Kijkt u even of alle slangen goed zijn aangesloten en de afsluitrubbers niet uitgedroogd, en of beschadigd zijn.

Wasmachine lekt via zeepbakje

Er kunnen zeepresten aankoeken aan de wasmachine, deze kunnen er voor zorgen dat het water niet goed doorloopt. Controleert u even of het zeepbakje schoon is. Indien er inderdaad aangekoekte zeepresten in het bakje zitten, maakt u dan het bakje goed schoon, anders kan de wasmachine gaan stinken.

Wasmachine lekt af en toe

Het is belangrijk dat u tijdens een wasbeurt, niet te veel wasgoed in de wasmachine doet. Dit zorgt er namelijk voor dat de waterafvoer niet optimaal is. Dit kan er voor zorgen dat u wasmachine af en toe lekt.  De oplossing is voor de hand liggend. Probeert u te letten op de hoeveelheid wasgoed die u per beurt wast.

Wasmachine lekt bij spoelen

Dit is een veel voorkomend probleem waarde oplossing simpel van is. Dit probleem kan zich namelijk simpelweg op doen na het wassen met te veel wasmiddel. Als er nog water van de lekkage is achtergebleven in de wasmachine, laat de wasmachine dan een dag opdrogen, of laat het water er uit lopen door de wasmachine te kantelen.  Daarna kunt u er voor zorgen dat het niet meer gebeurt dat de wasmachine gaat lekken door te wassen met een gematigde hoeveelheid wasmiddel.

Wasmachine kuip lekt

Het kan zijn dat uw kuip gescheurd is. Dit kan voorkomen doordat u te vaak te zwaarbeladen wast. Door bijvoorbeeld te veel, of te zwaar wasgoed tegelijk te wassen. Het is moeilijk om dit probleem zelf op te lossen, maar u kunt een van onze monteurs bellen.

Wasmachine pomp lekt

Als u een lekkage heeft bij de pomp, dan moet deze helaas vervangen worden. Een lekkage aan de buitentrommel kan gerepareerd worden. Dit is helaas niet fijn voor de portemonnee.

Wasmachine lekt bij pluizenfilter

Het lekken bij het pluizenfilter kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende:

   1. Het afsluitrubber van uw pluizenfilter is uitgedroogd
   2. Het afsluitrubber van uw pluizenfilter is beschadigd
   3. Uw pluizenfilter is niet op de juiste manier (terug) geplaatst of schoongemaakt.

U kunt even in de handleiding van uw wasmachine kijken wat de juiste manier is om uw pluizenfilter schoon te maken, en terug te plaatsen.

Wasmachine lekt olie

Het lekken van olie is vaak slijtage aan de afdichting rond de as van de trommel, de afdichting en de lagers moeten vervangen worden. Met enige handigheid is dat zelf te doen mits men in het bezit is van gereedschap. Het staat al regelmatig op het forum beschreven hoe de lagers vervangen kunnen worden. De set is niet zo duur, exacte prijs is op te vragen bij de onderdelenzaak.

Wasmachine lekt en centrifugeert niet

Het kan zijn dat het water niet snel genoeg wordt afgevoerd, of de wasmachine pompt niet af. Controleert u daarom het filter, de afvoerpomp, de afvoerslang en de afvoer. Kijkt u of het water overal goed weg loopt.

Een andere mogelijkheid is dat er te veel of juist te weinig was in de trommel zit waardoor er geen goede balans is bij het centrifugeren. Is dit geval dan herkent de machine dit als onbalans en zal deze stoppen met centrifugeren. Ook kan het zijn dat de wasmachine soms wel, soms niet centrifugeert.

Wasmachine lekt bij het centrifugeren

Het kan zo zijn  dat de koolborstels op de motor versleten zijn. Deze zorgen ervoor dat de motor en dus de trommel kan draaien. Deze zitten in twee houders met elk meestal twee schroeven op de motor vast. Haal deze los en controleer of ze lang genoeg zijn. Ze moeten met gemak de collector van de motor aanraken.

Wasmachine lekt bij 90°

Tips

Er zijn 1001 denkbare problemen betreft een wasmachine. Maar zo zijn er ook 1001 denkbare oplossingen. Voor kleine, simpele reparaties hoeft u geen monteur te bellen. Met deze tips is de kans groot dat het u zelf lukt.

 • Lekkage bij de afvoerpijp doordat de waterafvoerslang te diep in de afvoer zit. (tijdens het afpompen)
  U haalt de slang uit de afvoerbuis. Het is belangrijk dat de afvoerslang niet dieper dan 15 cm in de afvoerpijp zit. U kunt een plastic beugel gebruiken om er voor te zorgen dat de slang niet te diep inde afvoerpijp gaat zitten.
 • De vaste afvoer is geblokkeerd (tijdens het afpompen)
  Als u wilt kijken of er blokkade is bij de afvoer, giet u dan wat water door de afvoerbuis. Als het water gemakkelijk door de afvoerbuis wegloopt, is er geen sprake van een blokkade. Als het water zich op hoopt, is er wel sprake van blokkade? Ontstoppingsmiddelen kunnen u helpen.
 • Lekkage achter de wasmachine, omdat de afvoerslang lek is (tijdens afpompen)
  Het komt niet vaak voor dat de afvoerslang lek is, maar als dat wel zo is moet de slang vervangen worden. Het vervangen van een afvoerslang is iets wat u zelf zou kunnen doen. De aanschaf van een afvoerslang is niet duur.
 • Lekkage bij de afvoerpijp, omdat de afvoerpijp te kort is. (tijdens het aflopen)
  Dit is niet een probleem dat kan ontstaan. Het is een gevolg van een installatie die niet goed is gegaan. Houd u aan dat de bovenkant van de afvoerbuis een paar centimeter lager zit dan de bovenkant van de wasmachine.
 • De wasmachine lekt (tijdens het spoelen/watertoevoer)
  Dit is meestal geen gevolg van een groot probleem. Meestal is het een gevolg van het wassen met te veel wasmiddel. U kunt de volgende dingen proberen om het probleem op te lossen.
 1. U kunt de stekker uit het stopcontact halen.
 2. u kunt de wasmachine even naar achteren kantelen en controleren of er water uit komt. Als er inderdaad water uit uw wasmachine komt lopen, laat dan de wasmachine even gekanteld staan zodat het water weg kan lopen. U kunt dit doen door bijvoorbeeld wat boeken of handdoeken onder de voorkant van de wasmachine te leggen.
 3. Ook kunt u de wasmachine een dag laten drogen. Als het probleem vervolgens weer op treed, zonder dat er te veel wasmiddel is gebruikt is er waarschijnlijk een interne lekkage.
 • Lekkage bij het zeepbakje (tijdens watertoevoer)
  Doordat zeepresten kunnen aankoeken, en zich zo kunnen ophopen kan het zijn dat het water niet meer goed van het zeepbakje de trommel in kan stromen. U kunt uw zeepbakje uit de wasmachine halen, controleren op aangekoekte resten en deze vervolgens verwijderen. Ook is regelmatig vetluis verwijderen erg belangrijk.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.