Wasmachine blijft water pakken2019-01-18T17:04:22+00:00

Wasmachine blijft water pakken

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Wanneer uw wasmachine water blijft pakken is dit meestal het gevolg van een defect inlaatventiel of een kapotte waterstop.
Met de juiste informatie kunt u dit vaak makkelijk zelf oplossen voor gemiddeld 20 tot 25 euro.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 130 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Het is mogelijk deze reparatie door een erkende monteur uit te laten voeren. De eerlijkheid gebied ons echter te zeggen dat dit ook een reparatie is die u in de meeste gevallen heel goed zelf kunt doen.

Wanneer u de uitleg in onze Wasmachine EHBO Gids stap voor stap volgt heeft u daarbij zelfs geen enkele technische kennis nodig. Dit scheelt u niet alleen veel tijd, maar zo zijn ook ook uw kosten voor de reparatie niet onnodig hoog.

Hieronder hebben we een indicatie gegeven wat het oplossen van vaak voorkomende problemen op het gebied van waterproblemen kosten. We hebben het hier echt over een indicatie, omdat de onderdelen van diverse merken nogal verschillen in kostprijs. Ook verschillen de uurtarieven per reparateur.

Wanneer u deze reparatie door de monteur laat uitvoeren bent u doorgaans ongeveer 130 euro kwijt. Doet u de reparatie zelf dan kost dat u vaak slechts 20 tot 25 euro.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

 • Versleten / verstopte slangen
  Uw wasmachine krijgt water door allerlei toevoerslangen. In het geval dat deze toevoerslangen geblokkeerd zijn, bijvoorbeeld door aangekoekt kalk, wasmiddelresten of andere blokkades kan de monteur deze reinigen en ontstoppen voor u. Indien nodig zal de slang vervangen worden. Verder zijn wasmachine slangen net als de rest van uw machine onderhevig aan slijtage. Als een slang versleten of sterk verouderd is kan het verstandig zijn de slang te vervangen.
 • Problemen in de stroomtoevoer
  Uw wasmachine werkt niet als deze geen stroom krijgt. Alle elektronica in uw machine is ook afhankelijk van een betrouwbare stroomtoevoer. Soms kunnen contactjes in de machine losraken, of kan er draadbreuk optreden. Dit zal gerepareerd of zo nodig vervangen moeten worden.
 • Vervanging deurslot wasmachine
  Uw wasmachine zal door de ingebouwde veiligheidsmaatregelen niet werken als het deurtje niet goed gesloten is. Is uw deurtje wel goed dicht, maar weigert de machine toch dienst, dan kan een defecte deurslotschakelaar de oorzaak zijn. Vervanging van dit schakelaartje is een kleine ingreep.

Reparaties tot €120

 • Kapotte of vastgeslagen waterstop/aquastop
  De aquastop blokkeert alle watertoevoer naar de machine. Als deze stop kapot is zal deze vervangen moeten worden. Vaak zit deze stop ingebouwd aan de achterkant van de wasmachine.
 • Water inlaatventiel kapot
  Als dit inlaatventiel kapot is kan er geen water in de wasmachine stromen. Dit ventiel kan vervangen worden. Let op! Sommige wasmachines werken met een ingewikkeld water inlaatventiel met meerdere ingangen en uitgangen. Dit onderdeel is relatief duur en reparatie zal dan ook boven de €120 gaan uitkomen.

Reparaties meer dan €120

 • Printplaat problemen of defecte programma-unit
  Uw wasmachine werkt met diverse programma’s die aangestuurd worden door een printplaat, of een programma-unit. Dit is het brein van uw wasmachine. Hier kan de witgoedmonteur weinig aan repareren. Als hier iets kapot is, zal dit hele onderdeel vervangen moeten worden.

Onze monteurs hebben ruime ervaring met de meeste merken wasmachines en hun diverse types. Zij zijn bekend met de zwaktes en veel voorkomende storingen van die betreffende machines en kunnen snel bepalen of bovenstaande reparaties aan de orde zijn of dat er misschien toch iets anders aan uw machine scheelt.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode E10
AEG foutcode E30
AEG foutcode E38

Bosch/Siemens Foutcode F1
Bosch/Siemens Foutcode F3

Bauknecht Foutcode E1
Bauknecht Foutcode E3
Bauknecht Foutcode F26

Miele Foutcode F16
Miele Foutcode F22
Miele Display Storing Watertoevoer

Zanussi foutcode C2
Zanussi foutcode E20
Zanussi foutcode E30

Oorzaak van wasmachine blijft water pakken

U merkt ineens dat uw wasmachine veel langer water pakt dan gebruikelijk. Uw wasmachine stroomt over terwijl de machine maar door blijft gaan met water tappen! U wilt snel weten hoe dit veroorzaakt wordt en vooral óf u dit zelf, en hoe u dit zelf kunt verhelpen.

Hieronder vindt u een aantal eenvoudige oplossingen van veel voorkomende problemen die u misschien zelf kunt toepassen. Er kan zich helaas ook een minder makkelijk op te lossen probleem voordoen waarvoor u de monteur nodig heeft. Uiteraard wilt u dan wel graag weten wat een reparatie u ongeveer gaat kosten. Onder kostenindicatie voor reparatie van regelmatig voorkomende problemen vindt u uw antwoord.

Overige problemen en oplossingen

Reden 1 van wasmachine blijft water nemen: afvoerslang zit te diep in de pijp

Er ontstaat een hevelwerking doordat de slag te diep in de afvoer zit. Dit veel voorkomende probleem is heel eenvoudig op te lossen door de afvoerslang een stuk verder uit de afvoerpijp te halen. Let er wel op dat u de slang niet uit de pijp trekt!

Reden 2 van wasmachine blijft water vullen: Klep waterinlaat sluit niet voldoende

Om te voorkomen dat de machine teveel water pakt is er bij de waterinlaat een klepje geplaatst die de watertoevoer afsluit als de machine voldoende water gepakt heeft. Blijft uw machine water tappen, dan kan dit klepje kapot zijn, of lekken. Dit klepje zal vrijgemaakt moeten worden of vervangen moeten worden. Uiteraard helpt een van onze monteurs u graag bij deze klus.

Reden 3 van wasmachine blijft water geven: niveauschakelaar is verstopt of kapot

Uw wasmachine is uitgerust met een niveauschakelaar waardoor uw machine precies weet wanneer deze genoeg water gepakt heeft. Het apparaatje meet de tegendruk en sluit de watertoevoer af als er voldoende water in de machine zit. Dit apparaatje, meestal rond, met een klein doorzichtig buisje, zit onderin uw wasmachine buiten de trommel. Het kan zijn dat dit slangetje verstopt zit. Probeer het buisje door te blazen en schoon te maken. Als het goed is hoort u een harde klik en stopt de machine met water pakken. Blijft de machine hierna toch water pakken, dan is de schakelaar waarschijnlijk kapot en moet deze vervangen worden. We adviseren u om hiervoor een monteur in te schakelen met gedegen kennis van elektra, elektronica en van uw wasmachine.

Reden 4 van wasmachine blijft water nemen: watertoevoer wasmachine blijft lopen

Hoogstwaarschijnlijk is de waterinlaatklep kapot of zit vast. Hierdoor wordt het waterventiel niet op tijd afgesloten. Probeer of u het klepje los kunt krijgen. Is het klepje defect, dan zal het vervangen moeten worden. Vervanging van deze klep is werk voor een ervaren monteur, vanwege alle elektronica in uw machine.

Tips

Dit type probleem is in de meeste gevallen makkelijk zelf op te lossen. Hieronder vindt u een aantal van die eenvoudige oorzaken en bijpassende oplossingen.

 • Defecte timer
  De timer regelt de functies binnen het wasprogramma. Indien deze ontregeld is kan het zijn dat uw wasmachine overstroomt.
 • Waterniveau schakelaar
  Dit onderdeel wordt ook wel de pressostaat of wasmachine niveauregelaar genoemd. Het regelt de werking van het verwarmingselement en tevens het maximaal waterniveau. De pressostaat niveauregelaar vindt u meestal bovenin de wasmachine. U herkent dit onderdeel doordat er een slangetje vanaf de onderkant van de wasmachine trommel naar boven loopt. Om te testen of het onderdeel goed functioneert dient u op de slang te blazen. Bij een goede werking hoort u twee klikken. Hoort u dit niet, dan ontsnapt er lucht en dient u het onderdeel te vervangen. Verzeker uzelf echter wel dat de slang van binnen schoon is wanneer u er op blaast.
 • Water inlaatklep
  Dit onderdeel wordt ook wel wasmachine inlaatventiel genoemd. Het is een waterstop die uw wasmachine elektronisch aanstuurt. Hierdoor wordt de water toevoer via de toevoerslang mogelijk gemaakt, dan wel afgesloten. Om het inlaatventiel te testen op een juiste werking en weerstand dient u in bezit te zijn van een multimeter. Deze kunt u al voor 4 euro kopen bij de Action. Een werkende inlaatklep geeft tussen de 2000 en 5000 ohm weer. Valt de meting lager of zelfs op 0 (nul) uit, dan is het laatventiel defect en moet u deze vervangen.

Alleen als u heel goed begrijpt hoe uw wasmachine werkt, dan kunt u zelf al een inschatting maken van waar het probleem zit en dit soort problemen oplossen. Durft u dit niet aan of heeft u onvoldoende kennis over de exacte werking van uw wasmachine? Dan staan we uiteraard altijd voor u klaar om u te helpen met advies of een helpende hand. Of dit nu een advies op afstand is, of dat de monteur bij u aan huis komt: onze monteurs vinden een passende oplossing voor uw probleem.