Wasmachine wordt niet warm2017-10-27T18:21:57+00:00

Wasmachine wordt niet warm

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een wasmachine die niet warm wordt is vaak het gevolg van een defect verwarmingselement of een kapotte thermostaat.
Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor ongeveer 20 tot 35 euro, afhankelijk van het merk.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 160 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Voor dit probleem dient u de wasmachine open te maken zodat u bij het verwarmingselement en de thermostaat kunt. U kunt deze reparatie gemakkelijk zelf uitvoeren aan de hand van onze stap voor stap Wasmachine EHBO Gids.

Wenst u desondanks toch liever een reparatie van een wasmachine monteur, dan vindt u hieronder een kostenindicatie op basis van de mogelijke oorzaak.

Uiteraard zijn de exacte reparatie prijzen afhankelijk per merk en model. Hierbij geldt dat A-merken zoals Miele vaak duurdere onderdelen hebben dan B-merken. Daarnaast kunnen de kosten verschillen per service monteur.

U kunt daarom via ons meerdere offertes opvragen en zelf bepalen of, en met wie u in zee gaat indien u er voor kiest deze eenvoudige reparatie niet zelf uit te voeren.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

  • Defect verwarmingselement of kapotte thermostaat
    Wanneer uw wasmachine niet meer warm wordt kan het zijn dat uw verwarmingselement stuk is. Ook kan het zijn dat de wasmachine wel warm wordt, maar dat de temperatuur niet juist gemeten wordt. In dat geval is de thermostaat van uw wasmachine kapot.Het vervangen van deze onderdelen kost in sommige gevallen meer dan 80 euro. Bij de meeste merken kost dit onderdeel gelukkig tot 80 euro. Meer weten wat een reparatie of vervanging van het onderdeel voor uw wasmachine kost? Neem vrijblijvend contact op met onze wasmachine servicemonteurs.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG C7
AEG E20
AEG E30
AEG E50
AEG E61
AEG E62
AEG E66
AEG E68
AEG E69

Bosch/Siemens F7

Bauknecht/Whirlpool E6
Bauknecht/Whirlpool F8

Idesit F03
Idesit F07
Idesit F08

Samsung E5 (oud) / Samsung HE1 (nieuw)
Samsung E6 (oud) / Samsung HE2 (nieuw)

Fagor F06

Oorzaak van wasmachine wordt niet warm achterhalen

Als u de was doet, wilt u natuurlijk wel dat het ook daadwerkelijk schoon wordt. Het is niet de bedoeling dat u de was uit de machine haalt en alle vlekken er nog in zitten of een stinkende geur uit de wasmachine komt. Dit heeft natuurlijk met een aantal dingen te maken. Het wasmiddel bijvoorbeeld. Maar ook is het belangrijk dat het water goed warm wordt. Als het water koud blijft, wordt de was niet goed schoon. Maar de wasmachine wordt niet warm, wat doet u dan? U kunt zelf aan de slag gaan, maar als u geen kennis heeft van wasmachines is dat niet zo een goed plan. U kunt dan beter de monteur bellen. De monteur repareert de wasmachine voor u. Deze heeft namelijk al jaren kennis van zaken.

Controleren of de warmte wel klopt

U kunt op verschillende manieren controleren of het water wel warm wordt. Bijvoorbeeld, als u tijdens het wassen de machine op stop zet en vervolgens de functie pompen aan zet, zal het water van de wasmachine weglopen. Als u een thermometer bij de afvoer houdt en het water erover heen laat lopen, kunt u checken hoe hoog de temperatuur is. Dit is natuurlijk een vrij simpele manier, maar u moet dan wel de afvoer los halen.

Een andere manier om de temperatuur te controleren is dit. Draai een was op 30 graden Celsius. Als de wasmachine aan het draaien is legt u de hand op het glas van de wasmachinedeur. Als het warm aan voelt, zal de temperatuur zeker boven de 30 graden Celsius uitkomen. Dan is de thermostaat van uw wasmachine stuk. Wanneer de deur lauw aan voelt is het oké en functioneert de wasmachine zoals het hoort. U kunt er voor kiezen om te thermostaat te laten vervangen, maar het hoeft natuurlijk niet. De wasmachine doet zijn werk ook zonder.

Wat u ook kunt doen, in de dierenwinkel zijn er strips te koop met een thermometer erop. Deze noemen ze plakstrips. Eigenlijk is dit bedoeld om de temperatuur van een aquarium te checken, maar dit kan ook gebruikt worden voor de wasmachine! Als u deze aan de binnenkant van het glas laat kleven, zult u een indicatie krijgen van de temperatuur. Zorg natuurlijk wel dat u de plakstrip ergens plakt waar die zichtbaar is. Anders heeft het geen nut natuurlijk.

Verwarmingselement wasmachine kapot

Het verwarmingselement van de wasmachine is kapot. Dat is de meest voorkomende oorzaak van het probleem. Het water van de wasmachine wordt niet warm. Dan hebt u natuurlijk een probleem. Met koud water kunt u de was niet goed doen. Dit is zo omdat warm water er beter voor zorgt dat bacteriën beter gedood worden en vuil er makkelijker uit gaat. U wilt natuurlijk niet dat u een was heeft gedaan en dat er dan vervolgens nog vuil op zit. Dan heeft het wassen ook geen nut. Om alles op de hand te wassen is ook lastig. Het is dus handig als iemand de wasmachine snel repareert. En wie doet dat nu beter dan de monteur?

Verwarmingselement wasmachine controleren, testen en doormeten

Maar hoe kunt u het verwarmingselement van de wasmachine controleren? Daarvoor moet u het verwarmingselement van de wasmachine doormeten. U kunt het verwarmingselement van de wasmachine dus testen door het door te meten. Dit doet u met een multimeter. Deze sluit u aan tussen de aansluitingen van het element. Als u een lage weerstand meet is het goed. Als de weerstand erg hoog is, is de kans groot dat het element kapot is. Als u geen multimeter heeft of niet weet hoe het werkt, kunt u dit misschien beter aan de monteur overlaten.

Verwarmingselement wasmachine vervangen

Als u het verwarmingselement hebt getest etc. en hieruit blijkt dat het element echt kapot is, kunt u het verwarmingselement van de wasmachine gaan vervangen. Denk er dan wel over na of dit nog zin heeft. Als het een oude wasmachine is moet u er wel aan denken dat er meer dingen kapot zullen gaan binnenkort. Houd daar rekening mee. Het kan goedkoper zijn om de hele wasmachine te vervangen.

De wasmachine verwarmt niet. Dat is natuurlijk erg vervelend.

Een tip van de monteur bij dit probleem is: Ga vooral niet zelf aan de slag. Ook niet als u ongeveer weet hoe de wasmachine werkt. Dit is een zeer lastig en specialistisch probleem. U maakt vaak meer kapot dan dat u repareert.

Als u nog meer tips van de monteur wil, kunt u altijd bellen. Een monteur denkt dan met u mee. De monteur kan u misschien wel ondersteunen als u zelf bezig bent met de reparatie. Hij geeft u dan via de telefoon aanwijzingen. Als het niet lukt, kunt u alsnog een afspraak maken voor de reparatie. Een wasmachine repareren is namelijk niet altijd eenvoudig.