Wasmachine reinigen2017-08-28T21:22:11+00:00

Wasmachine reinigen

Hoewel er aan een nieuwe wasmachine vaak weinig onderhoud nodig is, is uw wasmachine schoonmaken wel degelijk aan te raden. Met het bewust reinigen van uw wasmachine zorgt u er niet alleen voor dat uw wasmachine langer mee gaat, maar krijgt u ook elke keer een schonere was en bespaart u geld op het onderhoud van uw wasautomaat en het energieverbruik.

Mijn wasmachine vies? Hoe dan?

Op het eerste gezicht lijkt uw wasmachine wellicht schoon, maar na een tijdje wassen kunnen zich toch was ongenode gasten gaan ophopen. Zo kunt u last krijgen van kalkaanslag, vetluis, aangekoekte zeepresten in het zeepbakje of vieze rubbers. Deze kunnen op hun beurt ervoor zorgen dat uw wasmachine muf gaat ruiken, of dat u last krijgt van stinkende was. Het kan zelfs zo zijn dat uw wasmachine minder goed gaat werken en dat u op den duur te maken krijgt met een kapotte wasmachine.

Genoeg reden dus om uw wasmachine goed te onderhouden.

Tips voor het schoonmaken van uw wasmachine

Met het schoonmaken van uw wasmachine bent u ongeveer 1 uur bezig, maar dan kan uw wasmachine er wel weer een jaar tegenaan. U heeft daarvoor de volgende zaken nodig:

  • natuurazijn of soda
  • keukenrol (een wc-rol is ook goed)
  • zachte borstel
  • vaatdoek
  • emmertje sop

Help! Mijn wasmachine stinkt!

Het probleem van een stinkende wasmachine horen wij maar al te vaak van onze klanten. Dit kan veroorzaakt worden door overdosering van wasmiddel, maar in de meeste gevallen is dit het gevolg van vetluis. Deze vetluis maakt dat uw was muf ruikt wanneer het uit de wasmachine komt. Ook hecht de vetluis zich vaak aan uw kleding waardoor vieze grijze vlekken op uw schone was ontstaan. Tot slot treft u vetluis ook aan op de deurrubbers.

Vetluis wordt ook wel zeepluis of wasmachine luis genoemd en is een opeenhoping van bacteriën en zeepresten die ontstaat door het wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden Celcius). Vooral bij de laatste spoelbeurt blijft deze vetluis hangen, omdat daarbij koud water gebruikt wordt. Na verloop van tijd krijgt u daardoor last van een stinkende wasmachine.

Klacht: 

  • Stinkende wasmachine
  • Grijze bruine vlekken en strepen op uw schoon gewassen wasgoed

Oorzaak:

  • Vetluis
  • Veel wassen op lage temperaturen
  • Teveel wasmiddel gebruiken
  • Altijd waspoeder gebruiken

Tips om een stinkende wasmachine te voorkomen

Allereerst lost vloeibaar wasmiddel veel makkelijker op bij lage temperaturen dan waspoeder. Wij raden u dus aan om vloeibaar wasmiddel te verkiezen boven waspoeder. Hoewel u daarmee niet alle vetluis zult voorkomen, zult u zeker minder vetluis problemen hebben.

Bovendien is vloeibaar wasmiddel tegenwoordig uitstekend geschikt om op lage temperaturen zoals 30 of 40 graden Celsius te wassen. Daarnaast zijn deze vloeibare wasmiddelen vandaag de dag ook beter geconcentreerd ten opzichte van vroeger waardoor u een stuk minder wasmiddel nodig heeft voor het hetzelfde schone wasresultaat.

Ook gebeurt het veel dat mensen wassen met teveel wasmiddel. Als gevolg hiervan ontstaat er te veel schuimvorming. Dit schuim blijft later vaak achter in de (deur)rubbers en de slangen van de wasmachine. Dit zijn dan ook de ideale omstandigheden voor de zeepbacterie (vetluis) om zich te hechten. U ziet een drappige donkere smurrie in de rubbers van uw deur ontstaan. Dit is vaak het moment waarop veel mensen nog meer wasmiddel gaan toevoegen om van de stinkende was af te komen. Het tegendeel gebeurt echter. Het vetluis probleem wordt in stand gehouden en verergert zelfs.

  • Gebruik daarom altijd de juiste dosering wasmiddel die op de verpakking van de fabrikant staat.
    Bij geconcentreerd wasmiddel is doorgaans een eetlepel wasmiddel voldoende voor een schoon wasresultaat van een volle wasmachine.
  • Heeft u last van vetluis in uw wasmachine? In plaats van een dure wasmachine reiniger kunt u ook uw wasmachine spoelen met azijn. Draai dan eens twee lege wassen op 90-95 graden met een kop (natuur)azijn, vaatwastabletten of soda. Herhaal dit proces daarna 1 of 2 keer per maand. Bij de herhaalstappen kunt u er voor kiezen om geen lege was, maar een was met vuile handdoeken of theedoeken op 90-95 graden te doen.
  • Maandelijks beddengoed op 90 graden wassen werkt ook goed preventief tegen vetluis.

Schoonmaken wasmiddelbakje van uw wasmachine

De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat het wasmiddelbakje niet uit de wasmachine gehaald kan worden. Gelukkig kan dit bij de meeste machines wel. Trek het wasmiddelbakje rustig naar buiten en kantel het bakje iets omhoog wanneer deze niet meer verder naar buiten kan. U kunt nu het wasmiddelbakje eruit trekken. U zult zien dat u hierdoor het zeepbakje een stuk makkelijker schoon kunt maken. Vieze zeepresten kunt u gewoon verwijderen onder een lauwwarme kraan.

Mocht dit nou niet lukken bij uw wasmachine, dan raden wij u aan om even te kijken bij de handleiding van uw wasmachine. Onderstaand hebben we voor u van de meest bekende wasmachine fabrikanten de handleidingen op alfabetische volgorde op een rij gezet.

Trommelreiniging: uw wasmachine trommel schoonmaken

Doordat de kwaliteit van de wasmiddelen en de wasmachines de laatste jaren sterk is verbeterd wassen we vandaag de dag veel op lage temperaturen. Veel wasmiddelen doen namelijk ook uitstekend hun werk op een lage temperatuur, en bovendien bespaart u daarmee veel geld en komt het ook het milieu ten goede.

Toch zit er aan het wassen op lage temperaturen ook een downside. Hierdoor hechten zich namelijk veel oude zeepresten aan uw trommel. U kunt dit eenvoudig voorkomen door één of twee keer per maand een was te draaien op 95º C. Een wasbeurt met een stapel handdoeken is hiervoor uitstekend. Door het wassen op deze hoge temperatuur worden namelijk de oude zeepresten automatisch opgelost en wordt uw trommel optimaal gereinigd.

Wasmachine filter schoonmaken (pluizenfilter)

Een wasmachinefilter zorgt ervoor dat kleine voorwerpen zoals knopen en pluizen worden gefilterd zodat het de wasmachine niet kan beschadigen. Het is belangrijk het pluizenfilter ongeveer 1 tot 2 keer per jaar grondig te reinigen. In de meeste gevallen bevindt het filter zich aan de voorkant van de wasmachine. Afhankelijk van het merk is dat linksonder of rechtsonder.

Om het pluizenfilter schoon te maken begint u met het verwijderen van het klepje voor het filter. Tap vervolgens het resterende water af door middel van het aftapslangetje. Het beste kunt u dit doen door het slangetje in een afwasbak te leggen. Draai het dopje op het aftapslangetje naar links. Let op, een eerste keer kan dat best zwaar gaan, maar laat u niet ontmoedigen. Wanneer het aftapslangetje volledig leeg is, kunt u het pluizenfilter eruit halen om deze te reinigen.

Reinig hierna ook de ruimte zelf en controleer met uw vinger voorzichtig of het schoepenrad achterin de ruimte volledig rond kan draaien zonder obstructie. Op deze plek hopen zich namelijk vaak paperclips, geld, knopen en andere voorwerpen op.

Onderstaand een handige instructievideo van Samsung over het wasmachine filter reinigen, maar een Miele, AEG, Bosch of andere merk wasmachine reinigen gaat net zo.

Vetluis oplossen, verwijderen en voor de toekomst bestrijden zonder dure schoonmaakmiddelen als HG

Hoe verwijdert of bestrijdt u vetluis?

  1. Open de wasmachine deur en maak de deurrubbers (manchetrand) goed schoon met een prop papier.
  2. Verwijder het zeepbakje uit uw wasmachine en borstel dit schoon.
    Zorg daarna dat u het zeepbakje goed afspoelt zodat alle zeepresten verwijderd zijn. Indien u niet zelf wilt borstelen kunt u het zeepbakje ook in de vaatwasser stoppen. Maak daarna het zeepbakje goed droog, en wacht nog even met het terugplaatsen.
  3. Maak nu de ruimte waar het zeepbakje in zit goed schoon.
    Niet zelden hopen zich in deze ruimte ook flink veel zeepresten op. Deze aangekoekte zeepresten kunt u vaak makkelijk verwijderen door met een zachte borstel of vaatdoek goed over deze plekken heen te wrijven. Hierna kunt u het zeepbakje weer terug plaatsen.
  4. Draai een lege was op 90º C met natuurazijn of soda.
    Een flinke scheut azijn in de lege trommel van de wasmachine is echt niet slecht. Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op. Deze handeling werkt ook ontzettend goed wanneer u last heeft van een stinkende was. Hierna ruikt uw was weer fris en heeft u geen vetluis vlekken meer in uw kleding. Tot slot werkt azijn ook als wasverzachter.
  5. Was minimaal 1 keer per week uw handdoeken op 95º C, zodat de vetluis in vervolg vanzelf oplost.

Wat is vetluis?

Vetluis is een verzamelnaam voor zeepresten en bacteriën die in de (deur)rubbers en het zeepbakje achterblijven. Het ontstaat doordat we tegenwoordig steeds meer op lage temperaturen wassen, of wanneer u teveel wasmiddel gebruikt. Hierdoor kan uw wasmachine en uw kleding muf gaan ruiken. De vorming van vetluis komt niet alleen in een Miele wasmachine voor, maar ook bij AEG, Bosch en praktisch elk ander wasmachine merk. Naast stank door vetluis in de machine kan vetluis er ook voor zorgen dat u grijze vlekken in uw kleding krijgt. Genoeg reden dus om zoveel mogelijk vetluis preventief te verwijderen!

Uw wasmachine ontkalken. Wat zijn de opties?

Het is belangrijk dat u regelmatig uw wasmachine ontkalkt. Hierdoor voorkomt u namelijk dat er zich een kalklaag vormt op het verwarmingselement. Deze kalkafzetting zorgt ervoor dat het uw machine meer energie kost om hem op temperatuur te krijgen. Daarnaast gaan verwarmingselementen die niet regelmatig worden ontkalkt beduidend eerder stuk. Goed en tijdig ontkalken van uw wasmachine bespaart u dus veel geld en problemen.

Daarnaast zullen zich na het ontkalken van uw wasautomaat geen kalkresten meer hechten aan uw kleding.

Gelukkig is in 2/3e van Nederland het water zo zacht dat er geen waterontharder nodig is. In het overige deel van Nederland is het aan te raden dat u waterontharders toevoegt zoals Calgon of Dr Becker. Op www.waterhardheid.nl kunt u zien hoe hard het leidingwater in bij u in de woonplaats is. Aan de hand daarvan kunt u ook bepalen of u een speciale waterontharder nodig heeft.

Moet ik mijn wasmachine ontkalken met Calgon antikalktabletten, azijn, soda of een vaatwastablet?

Ontkalken van uw wasmachine is vaak nodig omdat in sommige delen van Nederland het water dermate hard is dat u een speciale waterontharder moet gebruiken. Hoewel de fabrikant vaak aanraadt alleen Calgon te gebruiken, weten wij uit jarenlange ervaring dat u hetzelfde effect met azijn, soda, of vaatwastabletten kunt verkrijgen. Ingeval van wasmachines met fabrieksgarantie raden wij u aan alsnog aan om de door de fabrikant voorgeschreven ontkalker te gebruiken, zodat uw garantie geldig blijft.

Hoe uw wasmachine ontkalken met azijn

Uw wasmachine met azijn ontkalken is een van de simpelste dingen wanneer het aankomt op uw wasmachine onderhouden. Het enige dat u hoeft te doen is een fles natuurazijn in uw lege wasmachine gieten. Vervolgens zorgt u ervoor dat de wastrommel leeg is. Hierna stelt u bij de lege wasmachine het wasprogramma in op 90-95 graden, waarna u de wasmachine simpelweg een lege was laat draaien.

Uw wasmachine ontkalken met anti kalk tabletten

Calgon en andere antikalkmiddelen zijn ontwikkeld om het water te ontharden. Daarnaast voorkomt u daarmee dat de kalk zich afzet tegen uw machine, of erger nog, uw kleding. Het gebruik van anti kalk tabletten is zeer zeker mogelijk om kalkaanslag te voorkomen. Toch zijn er een aantal zaken waarom wij het gebruik van Calgon en andere ontkalkingsmiddelen afraden.

Een antikalkmiddel brengt namelijk aanzienlijke extra kosten met zich mee. Dat is in de eerste plaats omdat u het antikalkmiddel bij elke wasbeurt dient toe te voegen. Calgon raadt het gebruik van een antikalkmiddel aan bij een hardheid van 8°dH of hoger. Wanneer u 4 keer per week wast kunnen de kosten voor het gebruik van Calgon zomaar oplopen tot meer dan 850 euro over de hele levensduur van uw wasmachine.

Zet hier tegenover de kosten voor het vervangen van een verwarmingselement én het extra energieverbruik dat een niet (goed) ontkalkt verwarmingselement oplevert, en dan ziet u al snel dat dit laatste vele malen goedkoper is dan bij elke wasbeurt Calgon toevoegen. Dit geldt zelfs voor nieuwere wasmachines, dan bent  u nog steeds vele malen goedkoper uit.

Wij raden het gebruik van een antikalkmiddel dus alleen aan bij een wasbeurt van 60°C of hoger. Verkies daarbij altijd voor een goedkoop antikalkmiddel boven Calgon, deze zijn namelijk in de meeste gevallen net zo goed.

Ontkalken van uw wasmachine met een vaatwastablet of soda

Het ontkalken van uw wasmachine door middel van soda of een vaatwastablet is ook zeer eenvoudig. Gooi de vaatwastablet in de wasmachine of een handje vol soda in de wastrommel van de wasmachine en laat de LEGE machine vervolgens een programma draaien op 90-95 graden.