Wasmachine maakt programma niet af2019-01-18T16:46:58+00:00

Wasmachine maakt programma niet af

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een wasmachine die het programma niet af maakt is vaak het gevolg van een verstopte filterpomp of versleten koolborstels.
Met de juiste informatie kunt u dit vaak makkelijk zelf oplossen voor gemiddeld 15 tot 20 euro.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 120 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Het is mogelijk deze reparatie door een erkende monteur uit te laten voeren. De eerlijkheid gebied ons echter te zeggen dat dit ook een reparatie is die u in de meeste gevallen heel goed zelf kunt doen.

Wanneer u de uitleg in onze Wasmachine EHBO Gids stap voor stap volgt heeft u daarbij zelfs geen enkele technische kennis nodig. Dit scheelt u niet alleen veel tijd, maar zo zijn ook ook uw kosten voor de reparatie niet onnodig hoog.

Wij hebben onderstaand een kosten indicatie gemaakt van de meest voorkomende oorzaken wanneer een wasmachine het programma niet, of niet volledig afmaakt.

Uiteraard is de exacte prijs afhankelijk van het merk. Zo zijn de onderdelen van A-merken zoals Miele doorgaans duurder, dan die van B-merken. Tegelijkertijd heeft een Miele wasmachine natuurlijk een veel langere levensduur dan die van een B-merk.

Wanneer u deze reparatie door de monteur laat uitvoeren bent u doorgaans ongeveer 120 euro kwijt. Doet u de reparatie zelf dan kost dat u vaak slechts 15 tot 20 euro.

Reparaties tot €120

 • Koolborstels versleten

De meeste reparaties hoeven geen fortuin te kosten. Er zijn helaas wel reparaties die wat meer kosten. Als de printplaat van de wasmachine vervangen moet worden, is dat wel vrij prijzig. Ook het vervangen van koolborstels kan redelijk duur zijn. Een aantal prijzen zijn natuurlijk wel afhankelijk van het merk en type wasmachine dat u heeft.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode C9

Bosch/Siemens Foutcode F4
Bosch/Siemens Foutcode F5

Bauknecht Foutcode F7
Bauknecht Foutcode E6

Indesit Foutcode F02

Oorzaak van wasmachine maakt programma niet af

Er kunnen een aantal dingen misgaan tijdens het draaien van uw was. Dan kan het zijn dat uw wasmachine zomaar stopt. De wasmachine maakt het programma niet af. Dat is natuurlijk erg lastig. U moet nu eenmaal zo nu en dan een wasje draaien. Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat het probleem is. Misschien kunt u het zelf oplossen, misschien heeft u een monteur nodig. Ook kunt u de monteur bellen voor advies. Misschien kan deze met u telefonisch een stappenplan doorlopen. Dan komt de monteur niet bij u, maar ondersteunt hij u terwijl u het zelf doet. Als het niet lukt, komt de monteur alsnog bij u.

Overige problemen en oplossingen

Wasmachine start niet

Zit de stekker er goed in? Is er misschien een stop doorgebrand? Is de aardlekschakelaar uitgevallen? Staat de wasmachineschakelaar aan? Zonder elektriciteit werkt uw machine uiteraard niet. Zit het deurtje wel goed dicht? Als het deurtje goed dicht zit en de machine werkt alsnog niet, dan kan de deurschakelaar kapot zijn. Zijn er problemen met de watertoevoer naar de machine? De toevoerkraan moet goed open staan.

Is de waterstop misschien ingeschakeld? Werkt de deurschakelaar naar behoren? Heeft u voldoende waterdruk of wordt er op dit moment ergens anders in uw woning ook veel water verbruikt met bijvoorbeeld douchen of het draaien van een vaatwasser?
Veel van deze punten kunt u eenvoudig stap voor stap zelf controleren. Bij twijfel kunt u uiteraard altijd een monteur inschakelen.

Wasmachine pakt geen, of niet genoeg water

Staat de waterkraan wel volledig open? Heeft u gecontroleerd of de deur van uw machine goed dichtzit? De deurschakelaar blokkeert uw machine als deze niet goed dicht zit.

Is de watertoevoerslang geblokkeerd? Er mogen geen knikken in de toevoerslang zitten. Dit veroorzaakt problemen met de waterdruk. Is er sprake van een te lage waterdruk in uw woning doordat er op meerdere plekken tegelijk water gebruikt wordt? Uw wasmachine kan daardoor ook problemen ondervinden. Heeft u vaker last van een te lage waterdruk dan kan uw waterbedrijf of een ervaren loodgieter u helpen bij het oplossen van dit lastige probleem.

Is het filtertje van de watertoevoer schoon? Als hier kalkafzetting of vuil zit, krijgt de machine niet voldoende waterdruk en zal problemen krijgen met het vullen van de machine. Is de aquastop ingeschakeld? Ook dan weigert uw machine dienst.

Wasmachine pakt wel water maar draait niet

Dit probleem kan meerdere oorzaken hebben. Misschien zijn de koolborstels van uw machine aan vervanging toe. Ook kan het zijn dat er een probleem is met de ophanging van de trommel of met de aandrijving van de trommel. In het ergste geval is het programma-unit van uw wasmachine kapot. Bij dit probleem adviseren we u om een witgoedmonteur in te schakelen. De wasmachine deur gaat dan vaak niet open. Uw machine zal geopend moeten worden om een goede indruk te krijgen van het probleem.

Wasmachine pakt geen wasverzachter of wasmiddel

Wasmiddelen bevatten vulmiddelen en die kunnen het afvoerbuisje van uw zeepbakje verstoppen. Hierdoor kan uw wasmachine gaan stinken. Gelukkig kunt u eenvoudig het zeepbakje uit de machine halen en deze goed schoonmaken met heet water. Ook kunt u wat kokend water door het zeepbakje laten lopen als deze weer in de machine zit. Ook als vetluis niet weg gaat in eerste instantie. Zo lost u snel de achtergebleven zeepresten op. U kunt dit probleem voorkomen door regelmatig een kookprogramma te draaien met soda, of om een kookwas te draaien met azijn. Zo lossen alle achtergebleven vuil- en vetresten op en blijft uw machine ook inwendig schoon.

Tips

Soms weigert uw machine dienst door een heel simpel en eenvoudig op te lossen probleem. Hieronder vindt u een aantal van die eenvoudige oorzaken en bijpassende oplossingen.

 • Geblokkeerde watertoevoerslang
  De grijze toevoerslang aan de achterkant van uw machine mag niet bekneld zijn. Kijk of de slang niet geknikt is en geheel vrij ligt.
 • Geblokkeerde of vieze filter in watertoevoerslang
  Uw machine heeft in dit geval te weinig waterdruk en zal niet goed werken. Reinig dit filtertje en ontkalk het. U kunt uw wasmachine best eenmalig gebruiken zonder dat dit filtertje er zit. We raden u af om dit filter weg te laten.
 • Ingeschakelde waterstop
  U kunt het waterslot resetten door de kraan dicht te draaien, de slang te demonteren en het rode palletje in te drukken. Het is wel zaak om te kijken waarom het waterslot geactiveerd is. Dit gebeurt zelden zonder reden.

Als er water op de bodemplaat van uw machine komt, schakelt de aquastop in. Water kan op de bodemplaat komen door lekkende rubbers en/of slangen in uw machine, of doordat er gewassen is met teveel zeep. Mocht er water op de bodemplaat liggen dan lost u dit als volgt op:

 1. Zorg dat er geen stroom op de machine staat (steker uit contact/wasmachine schakelaar op uit)
 2. Kantel uw machine voorzichtig naar achteren en kijk of er water uit loopt. Door bijvoorbeeld een plakje of een paar boeken onder de voorpootjes van uw machine te schuiven kan het water weglopen.
 3. Laat uw wasmachine zo een hele dag drogen.
 • Verstopte zeepbak
  Haal het zeepbakje uit uw wasmachine en maak deze goed schoon met heet water. Als u het bakje terugplaatst en er kokend water doorheen giet zullen eventueel achtergebleven zeepresten in de slangetjes oplossen. U kunt dit probleem voorkomen door uw machine af en toe de draaien met soda op kookwas, al dan niet gevuld.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.