Wasmachine centrifugeert niet2019-01-18T17:06:33+00:00

Wasmachine centrifugeert niet

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een wasmachine die niet meer centrifugeert is meestal het gevolg van een verstopte pompfilter, versleten koolborstels, of geblokkeerde schoepen van de afvoerpomp. Met de juiste informatie kunt u dit vaak makkelijk zelf oplossen voor gemiddeld 20 tot 25 euro.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 130 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Het is mogelijk deze reparatie door een erkende monteur uit te laten voeren. Gemiddeld kost dit u dan 130 euro.

De eerlijkheid gebied ons echter te zeggen dat dit ook een reparatie is die u in de meeste gevallen heel goed zelf kunt doen. Zelf uitvoeren van deze reparatie kost u doorgaans gemiddeld 20 tot 25 euro.

Wanneer u de uitleg in onze Wasmachine EHBO Gids stap voor stap volgt heeft u daarbij zelfs geen enkele technische kennis nodig. Dit scheelt u niet alleen veel wachttijd, maar zo zijn ook ook uw kosten voor de reparatie niet onnodig hoog.

Hieronder hebben we een indicatie gegeven wat het oplossen van vaak voorkomende problemen op het gebied van waterproblemen kosten. We hebben het hier echt over een indicatie, omdat de onderdelen van diverse merken nogal verschillen in kostprijs. Ook verschillen de uurtarieven per reparateur.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

  • De machinemotor krijgt geen stroom
    Soms veroorzaakt door vervuilde contacten of een los kabeltje.

Reparaties tot 120 euro

  • Versleten koolborstels
    De motor maakt geen geluid meer bij het draaien. Waarschijnlijk zijn de koolborstels versleten. Deze koolborstels vervangen is een makkelijk en snel uitvoerbare routineklus voor de monteur.

Reparaties meer dan 120 euro

  • De motor werkt niet meer
    Enige optie is hier het vervangen van de hele motor. U zult begrijpen dat dit een duur, vitaal onderdeel is en dat dit daarmee een kostbare reparatie is.

Onze monteurs hebben ervaring met nagenoeg alle wasmachines van de meeste merken. Zij kennen uit ervaring de zwakkere punten van de verschillende merken en types. Over het algemeen kunnen zij snel bepalen of uw probleem een van de bovengenoemde reparaties vraagt, of dat er toch net sprake is van een ander probleem.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode EF5
Bosch foutcode F21
Zanussi foutcode EF5

Oorzaak van wasmachine die niet meer centrifugeert

Een vaak voorkomende storing van de wasmachine is dat de wasmachine niet of niet goed centrifugeert. Over het algemeen kunt dit verhelpen door zelf het pompfilter te reinigen. Soms ligt het probleem niet bij het pompfilter, maar draait de trommel niet meer, of de wasmachine pompt het water niet meer af.

Ook wordt de werking van de deursluiting wel eens over het hoofd gezien. Door een ingebouwde beveiliging zal uw machine alleen centrifugeren als de deur goed gesloten is. Werkt het slot niet goed, of is de deur niet goed gesloten? Dan zal uw machine niet centrifugeren.

Overige problemen en oplossingen

Als je de werking van een wasmachine begrijpt, dan begrijp je vaak ook welk probleem een storing veroorzaakt. Als u de volgende stappen naloopt ontdekt u zeer waarschijnlijk wat de problemen van uw machine veroorzaakt.

  1. Controleer of de pompfilter geblokkeerd wordt door kleine voorwerpen of pluizen. Klik hier voor instructie hoe u dit veilig kunt doen.
  2. Is de afvoerslang geblokkeerd? Ook hier kunnen zich kleine voorwerpen in nestelen.
  3. Draait de rotor achter de pompfilter nog vrij? Klik hier voor een eenvoudig stappenplan om dit de controleren.
  4. Wellicht is er een koek ontstaan door achtergebleven zeepresten. Deze is eenvoudig op te lossen door een vaatwastablet of soda in uw machine te doen en een programma op 95°C te draaien. Zo lossen alle achtergebleven resten op en is uw machine van binnen weer brandschoon.
  5. Werkt de deurschakelaar nog naar behoren? Klik hier voor instructie hoe u dit eenvoudig kunt controleren.
  6. Is de aandrijfriem kapot of versleten? Wellicht heeft u dan hulp nodig bij het vervangen van deze riem. Mocht u dit zelf kunnen, let er dan op dat u bij vervanging van deze riem wel een riem neemt met exact dezelfde afmetingen. Als u liever een specialist inschakelt dan zijn we u uiteraard graag van dienst.

Wasmachine centrifugeert soms wel, soms niet

Controleer de volgende stappen om een helder beeld te krijgen van de bron van uw probleem. Wellicht kunt u dit probleem zelf eenvoudig oplossen. Zo niet, dan zijn we u uiteraard graag van dienst.

  1. Wordt de pompfilter geblokkeerd? Blokkerende voorwerpen kunnen eenvoudig verwijderd worden. Klik hier voor instructie hoe u dit veilig kunt doen. Vergeet daarbij ook het afvoerslangetje niet te controleren op voorwerpen.
  2. Draait het schoepenrad achter het filter nog vrij? Klik hier voor instructies hoe u dit kunt controleren.
  3. Werkt de deurschakelaar? Een ingebouwde veiligheidsmaatregel zorgt ervoor dat uw machine alleen centrifugeert als de deur goed sluit. Een niet goed werkende deurschakelaar kan dus goed een oorzaak van deze storing zijn. Druk de deur goed aan, probeer deze eventueel opnieuw goed te sluiten..
  4. Probeer uw machine grondig te reinigen van binnen om zo eventueel aangekoekte zeepresten te verwijderen. Draai een programma op 95°C en voeg soda of een vaatwastablet toe.
  5. De aandrijfmotor of aandrijfriem van uw wasmachine zou aan vervanging toe kunnen zijn. Hier resteert alleen de hulp van een professionele monteur.

Wasmachine centrifugeert langzaam

Dit probleem wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door een verstopte pluizenfilter of een defecte deurschakelaar. Meer waarschijnlijk is dat de aandrijfriem aan vervanging toe is, of misschien is toch de gehele motor vervangen moet worden. Als u contact met ons opneemt dan adviseren we u vrijblijvend hoe we dit probleem voor u kunnen oplossen.

Wasmachine centrifugeert alleen leeg zonder was

Onwaarschijnlijk is het dat een geblokkeerde filter of een defecte deurschakelaar hieraan ten grondslag ligt. Waarschijnlijker is een defect aan de motoraandrijving. Het is ook mogelijk dat de motorkoppeling kapot is. Door gebruik en de tand des tijds kan dit onderdeeltje van rubber en plastic verweerd en versleten zijn. Een versleten of defecte aandrijfriem of problemen met de lagers zouden ook een oorzaak kunnen zijn. Ofschoon u zelf, als u erg handig bent, de aandrijfriem kunt vervangen, zal het vervangen van lagers een ingewikkelder klus blijken. Niet voor onze goed opgeleide en ervaren monteurs! Bel ons en een van onze monteurs helpt u graag, zodat uw machine zo snel mogelijk weer werkt en u niet achterblijft met een berg wasgoed.

Wasmachine centrifugeert niet op volle toeren

Het ligt niet in de verwachting dat dit probleem veroorzaakt wordt door een vol pluizenfilter, een defecte deurschakelaar of een verstopte afvoerpijp. Er zijn diverse andere voor de hand liggende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een versleten pully/aandrijfriem, of aanlopende lagers. Ook zou de motorkoppeling kapot kunnen zijn. Dit kleine onderdeeltje van plastic en rubber kan verweren en verslijten door gebruik  Vanzelfsprekend zal het defecte onderdeel vervangen moeten worden. Misschien is de motoraandrijving kapot.

Ons advies is om hier een ervaren monteur naar te laten kijken. Een monteur zal in één oogopslag zien of de machine nog te repareren is en of de onkosten van reparatie nog opwegen tegen de waarde van uw wasmachine.

Wasmachine problemen voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal hele eenvoudige trucs waarmee u de monteur zo lang mogelijk buiten de deur kunt houden, én uw wasmachine in een zo optimaal mogelijke conditie houdt.

Zeepresten verwijderen

Uw wasmachine centrifugeert niet meer? U heeft nare geurtjes in uw machine? Uw wasgoed ruikt niet zo fris als zou moeten? Dit kán veroorzaakt worden door meerdere problemen. De meest voorkomende oorzaak is echter dat er poeder- en/of zeepresten in de machine zijn achtergebleven. Deze worden niet opgelost bij een was met een normale temperatuur van 40°C. Hierdoor kan er in de loop der tijd een restkoek ontstaan die problemen veroorzaakt. Een probaat middel hiertegen is om regelmatig soda in uw wasmachine te doen en een programma van 95°C te draaien. Hierdoor lossen alle zeepresten op, verdwijnen geurtjes en is uw machine van binnen weer schoon. U kunt eventueel ook de soda vervangen door een vaatwastablet.
Goed en regelmatig onderhoud is dé manier om problemen te voorkomen. Een eenvoudige, maar zeer effectieve reiniging van uw machine is bijvoorbeeld om een keer per maand een was te draaien die u naspoelt met natuurazijn. Op deze manier verdwijnt viezigheid uit uw kleren en uw machine krijgt gelijk een grondige reinigingsbeurt.

Afvoerbuis reinigen

Pluisjes, zakdoeken, color catcher doekjes, munten en sokken weten zich niet zelden een weg te vinden langs het filter en komen zo in de afvoerbuis. Dit kan tot problemen leiden als niet willen centrifugeren, niet afpompen etc. Schakel altijd eerst de machine uit en haal de steker uit het stopcontact. Onderaan uw machine bevindt zich een klepje of plint die u kunt openen of naar voren kunt klappen. Hierachter bevinden zich twee andere klepjes/ruimten. Achter de kleinste zit de afvoerbuis van de pomp, achter de grootste klep zit de pompfilter. Leg nu enkele handdoeken tegen de onderkant van de machine of een platte schaal zoals een ovenschaal en trek de afvoerbuis naar voren. Laat nu het overtollige water uit de machine stromen. Als er geen water meer uit komt kunt u de pompfilter verwijderen. Haal eventuele voorwerpen uit het filter en de filterruimte en maak het filter goed schoon. Plaats de pompfilter weer terug en druk het afvoerslangetje weer op zijn plaats, sluit de kleppen en sluit het apparaat weer aan. U kunt nu heel eenvoudig controleren of het probleem verholpen is door op uw machine het pompprogramma te kiezen. Werkt de machine na ongeveer een minuut weer zoals het hoort, dan weet u dat het probleem verholpen is. Blijft u problemen ondervinden, dan zal de machine waarschijnlijk opengemaakt moeten worden. Hiervoor kunt u het beste een monteur inschakelen. Een wasmachine monteur heeft uw machine zo geopend en kan zo kijken of er wellicht dieper in de machine nog voorwerpen vastzitten die voor problemen zorgen.

Tips

Soms heeft uw wasmachine een eenvoudig op te lossen storing. Hieronder vindt u een opsomming van de meest voorkomende storingen en de mogelijke oplossingen.

  • Pompfilter is verstopt
    Over het algemeen is dit de meest voorkomende bron van de storing als uw wasmachine niet meer afpompt. Munten, speelgoedjes, haren, pluizen of andere kleine voorwerpen verzamelen zich hier en verstoppen het filter.

Volg deze eenvoudige stappen om het filter veilig schoon te maken.

  1. Haal altijd eerst de steker uit het stopcontact
  2. Onderaan de wasmachine zit een klepje (of een plint) die u kunt openen of naar voren kunt klappen. Hierachter zit de pomp.
  3. Vaak vindt u hier een afvoerslangetje met een afsluitdopje.
  4. Zet een laag bakje (bijvoorbeeld een ovenschaal) voor de machine en haal het afsluitdopje van het slangetje. Nu loopt al het overtollige water uit de machine. Let op! Dit kan een behoorlijke hoeveelheid zijn! Als het goed is ziet u nu het waterniveau in de trommel zakken.
  5. Als er geen water meer uit het slangetje loopt kunt u het filter losdraaien.
  6. Verwijder de viezigheid en eventuele blokkerende voorwerpen en maak het filter schoon. Controleer ook het afvoerslangetje!
  7. Achter de plaats waar normaal het filter zit, bevindt zich een schoep. Controleer of deze makkelijk beide kanten op kan bewegen.
  8. Als dit het geval is plaats u het filter weer terug en sluit het klepje.
  • Schoep van afvoerpomp is geblokkeerd
    Als u de pompfilter heeft verwijderd dan bevindt zich achter die ruimte een rotor. Deze wordt ook wel schoep, propeller, vleugel of vin genoemd. Soms draait deze rotor niet vrij. Normaalgesproken hoort hij soepel beide kanten op te kunnen bewegen. Beweegt de rotor zich niet vrij dan kan deze geblokkeerd worden door bijvoorbeeld haren of kleine voorwerpen.

Zo lost u dit probleem eenvoudig op:

  1. Haal de steker uit het stopcontact. Verwijder dan het pompfilter uit de wasmachine.
  2. Haal de voorwerpen die de rotor blokkeren weg. Controleer of de rotor nu weer vrij beide kanten op kan bewegen en plaats dan het pompfilter terug.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.

Onze medewerkers beschikken over jarenlange ervaring en weten vaak binnen 10 minuten wat er aan uw wasmachine scheelt. Bel dus gerust voor een afspraak. In de ochtend bellen, betekent vaak nog dezelfde dag herstellen.