Wasmachine pakt geen water2019-01-18T17:01:42+00:00

Wasmachine pakt geen water

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een probleem met de watertoevoer kan vele oorzaken hebben zoals verstopte slangen, stroomproblemen, een defect deurslot, printplaat problemen, enzovoort. Met de juiste informatie kunt u dit vaak makkelijk zelf oplossen voor gemiddeld 25 euro.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 180 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Helaas zijn niet altijd alle problemen even eenvoudig op de lossen. Soms ligt de bron van de ellende dieper in de machine en zal deze open moeten. Wij raden u aan om dit door een gespecialiseerde monteur te laten doen, die bekend is met alle elektronica in uw wasmachine. Reparaties zijn echt niet altijd duur! Hieronder hebben we een indicatie gegeven wat het oplossen van vaak voorkomende problemen op het gebied van waterproblemen kosten. We hebben het hier echt over een indicatie, omdat de onderdelen van diverse merken nogal verschillen in kostprijs. Ook verschillen de uurtarieven per reparateur.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

 • Slangen verstopt
  Uw wasmachine krijgt water door allerlei toevoerslangen. In het geval dat deze toevoerslangen geblokkeerd zijn, bijvoorbeeld door aangekoekt kalk, wasmiddelresten of andere blokkades kan de monteur deze reinigen en ontstoppen voor u. Indien nodig zal de slang vervangen worden.
 • Problemen in de stroomtoevoer
  Uw wasmachine werkt niet als deze geen stroom krijgt. Alle elektronica in uw machine is ook afhankelijk van een betrouwbare stroomtoevoer. Soms kunnen contactjes in de machine losraken, of kan er draadbreuk optreden. Dit zal gerepareerd of zo nodig vervangen moeten worden.
 • Vervanging deurslot wasmachine
  Uw wasmachine zal door de ingebouwde veiligheidsmaatregelen niet werken als het deurtje niet goed gesloten is. Is uw deurtje wel goed dicht, maar weigert de machine toch dienst, dan kan een defecte deurslotschakelaar de oorzaak zijn. Vervanging van dit schakelaartje is een kleine ingreep.

Reparaties tot €120

 • Kapotte of vastgeslagen waterstop/aquastop
  De aquastop blokkeert alle watertoevoer naar de machine. Als deze stop kapot is zal deze vervangen moeten worden. Vaak zit deze stop ingebouwd aan de achterkant van de wasmachine.
 • Water inlaatventiel kapot
  Als dit inlaatventiel kapot is kan er geen water in de wasmachine stromen. Dit ventiel kan vervangen worden. Let op! Sommige wasmachines werken met een ingewikkeld water inlaatventiel met meerdere ingangen en uitgangen. Dit onderdeel is relatief duur en reparatie zal dan ook boven de €120 gaan uitkomen.
 • Versleten/verstopte slangen
  Slangetjes zijn net als de rest van uw machine onderhevig aan slijtage. Als een slang versleten of sterk verouderd is kan het verstandig zijn de slang te vervangen.

Reparaties meer dan €120

 • Printplaat problemen of defecte programma-unit
  Uw wasmachine werkt met diverse programma’s die aangestuurd worden door een printplaat, of een programma-unit. Dit is het brein van uw wasmachine. Hier kan de witgoedmonteur weinig aan repareren. Als hier iets kapot is, zal dit hele onderdeel vervangen moeten worden.

Onze monteurs hebben ruime ervaring met de meeste merken wasmachines en hun diverse types. Zij zijn bekend met de zwaktes en veel voorkomende storingen van die betreffende machines en kunnen snel bepalen of bovenstaande reparaties aan de orde zijn of dat er misschien toch iets anders aan uw machine scheelt.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

Oorzaak van wasmachine pakt geen water

U heeft uw was uitgezocht, goed verdeeld in de trommel, u heeft het programma geselecteerd en de machine aan gezet, maar er gebeurt helemaal niets. U hoort geen water stromen, uw machine weigert dienst. Wat kan er aan de hand zijn? Kunt u dit zelf oplossen of heeft u een monteur nodig?

Hieronder vindt u veel voorkomende oorzaken van dit probleem en eenvoudige oplossingen hiervoor die u vaak zelf kunt uitvoeren.

Als het probleem niet eenvoudig zelf op te lossen heeft, dan moet er een monteur komen. U wilt dan graag een kostenindicatie voor het oplossen van veel voorkomende reparaties.

Overige problemen en oplossingen

Wasmachine start niet

Zit de stekker er goed in? Is er misschien een stop doorgebrand? Is de aardlekschakelaar uitgevallen? Staat de wasmachineschakelaar aan? Zonder elektriciteit werkt uw machine uiteraard niet. Zit het deurtje wel goed dicht? Als het deurtje goed dicht zit en de machine werkt alsnog niet, dan kan de deurschakelaar kapot zijn. Zijn er problemen met de watertoevoer naar de machine? De toevoerkraan moet goed open staan.

Is de waterstop misschien ingeschakeld? Werkt de deurschakelaar naar behoren? Heeft u voldoende waterdruk of wordt er op dit moment ergens anders in uw woning ook veel water verbruikt met bijvoorbeeld douchen of het draaien van een vaatwasser?
Veel van deze punten kunt u eenvoudig stap voor stap zelf controleren. Bij twijfel kunt u uiteraard altijd een monteur inschakelen.

Wasmachine pakt geen, of niet genoeg water

Staat de waterkraan wel volledig open? Heeft u gecontroleerd of de deur van uw machine goed dichtzit? De deurschakelaar blokkeert uw machine als deze niet goed dicht zit.

Is de watertoevoerslang geblokkeerd? Er mogen geen knikken in de toevoerslang zitten. Dit veroorzaakt problemen met de waterdruk. Is er sprake van een te lage waterdruk in uw woning doordat er op meerdere plekken tegelijk water gebruikt wordt? Uw wasmachine kan daardoor ook problemen ondervinden. Heeft u vaker last van een te lage waterdruk dan kan uw waterbedrijf of een ervaren loodgieter u helpen bij het oplossen van dit lastige probleem.

Is het filtertje van de watertoevoer schoon? Als hier kalkafzetting of vuil zit, krijgt de machine niet voldoende waterdruk en zal problemen krijgen met het vullen van de machine. Is de aquastop ingeschakeld? Ook dan weigert uw machine dienst.

Wasmachine pakt wel water maar draait niet

Dit probleem kan meerdere oorzaken hebben. Misschien zijn de koolborstels van uw machine aan vervanging toe. Ook kan het zijn dat er een probleem is met de ophanging van de trommel of met de aandrijving van de trommel. In het ergste geval is het programma-unit van uw wasmachine kapot. Bij dit probleem adviseren we u om een witgoedmonteur in te schakelen. De wasmachine deur gaat dan vaak niet open. Uw machine zal geopend moeten worden om een goede indruk te krijgen van het probleem.

Wasmachine pakt geen wasverzachter of wasmiddel

Wasmiddelen bevatten vulmiddelen en die kunnen het afvoerbuisje van uw zeepbakje verstoppen. Hierdoor kan uw wasmachine gaan stinken. Gelukkig kunt u eenvoudig het zeepbakje uit de machine halen en deze goed schoonmaken met heet water. Ook kunt u wat kokend water door het zeepbakje laten lopen als deze weer in de machine zit. Ook als vetluis niet weg gaat in eerste instantie. Zo lost u snel de achtergebleven zeepresten op. U kunt dit probleem voorkomen door regelmatig een kookprogramma te draaien met soda, of om een kookwas te draaien met azijn. Zo lossen alle achtergebleven vuil- en vetresten op en blijft uw machine ook inwendig schoon.

Tips

Soms weigert uw machine dienst door een heel simpel en eenvoudig op te lossen probleem. Hieronder vindt u een aantal van die eenvoudige oorzaken en bijpassende oplossingen.

 • Geblokkeerde watertoevoerslang
  De grijze toevoerslang aan de achterkant van uw machine mag niet bekneld zijn. Kijk of de slang niet geknikt is en geheel vrij ligt.
 • Geblokkeerde of vieze filter in watertoevoerslang
  Uw machine heeft in dit geval te weinig waterdruk en zal niet goed werken. Reinig dit filtertje en ontkalk het. U kunt uw wasmachine best eenmalig gebruiken zonder dat dit filtertje er zit. We raden u af om dit filter weg te laten.
 • Ingeschakelde waterstop
  U kunt het waterslot resetten door de kraan dicht te draaien, de slang te demonteren en het rode palletje in te drukken. Het is wel zaak om te kijken waarom het waterslot geactiveerd is. Dit gebeurt zelden zonder reden.

Als er water op de bodemplaat van uw machine komt, schakelt de aquastop in. Water kan op de bodemplaat komen door lekkende rubbers en/of slangen in uw machine, of doordat er gewassen is met teveel zeep. Mocht er water op de bodemplaat liggen dan lost u dit als volgt op:

 1. Zorg dat er geen stroom op de machine staat (steker uit contact/wasmachine schakelaar op uit)
 2. Kantel uw machine voorzichtig naar achteren en kijk of er water uit loopt. Door bijvoorbeeld een plakje of een paar boeken onder de voorpootjes van uw machine te schuiven kan het water weglopen.
 3. Laat uw wasmachine zo een hele dag drogen.
 • Verstopte zeepbak
  Haal het zeepbakje uit uw wasmachine en maak deze goed schoon met heet water. Als u het bakje terugplaatst en er kokend water doorheen giet zullen eventueel achtergebleven zeepresten in de slangetjes oplossen. U kunt dit probleem voorkomen door uw machine af en toe de draaien met soda op kookwas, al dan niet gevuld.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.