Wasmachine stinkt2017-08-24T12:52:51+00:00

Wasmachine stinkt

U snapt er niets van maar het is alsof uw wasmachine stinkt naar schimmel. U bent begonnen met het deurtje open te laten staan en heeft ander wasmiddel geprobeerd maar het lijkt erop alsof het steeds erger wordt. Daarnaast is het ook alsof was stinkt na het wassen. Het is ook niet zo dat u niet regelmatig genoeg wast waardoor het in de machine achtergebleven water de gelegenheid krijgt te gaan bederven. En daarbij is het niet alleen de witte was die een naar geurtje heeft, zelfs de donkere was stinkt nadat ze gewassen is. Met onderstaande tips kunt u hoogstwaarschijnlijk het probleem van een stinkende wasmachine verhelpen. Mocht het niet lukken, dan is er echt wat aan de hand en kunt u kiezen om vrijbijvend contact op te nemen met onze wasmachine monteurs.

Tips van de monteur: uw wasmachine stinkt, wat te doen?

Soms komt het voor dat zelfs was uit een nieuwe wasmachine stinkt. Dat wasgoed stinkt na wassen ligt echter niet aan de wasmachine maar aan de manier van gebruik en is heel eenvoudig te verhelpen. Hieronder enkele tips hoe u snel van die vieze geur uit de wasmachine verlost raakt.

 • Maak regelmatig het doseerbakje schoon
  Bij de meeste wasmachines kunt u heel eenvoudig het zeepbakje eruit halen. U trekt het uit, omvat het met beide handen en met een kort stevig rukje haalt u het zo uit de machine. Nu kunt u de ladeschacht en het bakje met een warm sopje met chloor schoonmaken.
 • Draai een was op hoge temperaturen
  Wanneer u dit nog nooit gedaan heeft en de wasmachine stinkt raden we u aan een lege machine te draaien. Gebruik in plaats van wasmiddel twee vaatwastabletten draai een wasprogramma op 90 graden. U kunt hiervoor ook dikbleek gebruiken maar het nadeel is dan dat de wasmachine stinkt chloor. Lees hier wat u moet doen als uw wasmachine niet warm wordt.
 • Periodiek reinigen van het filter
  Oudere machines hebben net voor de afvoerpomp een filter zitten. Dit is om te voorkomen dat kleine objecten als haarspelden, knopen of andere kleine voorwerpen schade aan de pomp kunnen toebrengen. Het filter bevindt zich achter het afdekpaneel aan de voorzijde van de machine. Zodra u dat paneel verwijdert ziet u een een cilindervormig stuk pvc-buis met een verzonken draaiknop. Zodra u deze losmaakt kunt u het filter eruit trekken en reinigen. Een schoon filter versnelt de waterafvoer waardoor aanslibbing van vetluis minder kans krijgt. Leg er wel even een doek onder, want er loopt ongeveer en halve liter water uit. Moderne wasautomaten beschikken over een spiraalpomp en hebben deze filters niet meer.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.

Wasmachine reparatie door de monteur

Hier komt nog content

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

Hier komt nog content

Reparaties tot 120 euro

Hier komt nog content

Andere oorzaken waarom uw wasmachine stinkt

In vergelijking met pakweg veertig jaar geleden is er op wasgebied veel veranderd. Niet alleen de wasmachines zijn doorontwikkeld, maar ook de wasmiddelen hebben een ware metamorfose ondergaan. U herinnert zich vast nog wel de dikke koek zeeppoeder die vroeger achterbleef in de afvoerleidingen. Dat was de neerslagreactie van de fosfaten die erin zaten. De moderne wasmiddelen zijn opgebouwd uit silicaten, een soort klei, waardoor we van verstopte afvoerleidingen verlost zijn. De nieuwe samenstelling maakt het tevens mogelijk dat we op lagere temperaturen en met minder water kunnen wassen, maar heeft als bijwerking dat na verloop van tijd het erop lijkt alsof de was stinkt na wassen.

Wasmachine stinkt als gevolg van vetluis

Vetluis, een term die viezer klinkt dan het is. Ze heeft gelukkig niets met luizen te maken maar is niets meer of minder dan een een vettige laag van restjes achtergebleven wasmiddel, huidschilfers en lichaamsvet, wat maakt dat de wasmachine stinkt naar riool. Hier hebben we meteen ook de vinger op de zere plek, want die drek, oftewel vetluis, is de reden dat uw wasmachine stinkt van binnen. Vetluis vindt houvast in en rond het doseerbakje, aan de rubberen afsluitring van de deur en in de tussenruimte tussen de trommel en het trommelhuis. Vetluis is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën en zuren. Zou u niets ondernemen op het moment dat de wasmachine trommel stinkt zult u merken dat ook het wasgoed stinkt en zelfs aluminium onderdelen, zoals het trommelkruis, aangetast gaan worden.

Ontkalken als wastrommel stinkt helpt niet

Soms wordt, als een wasautomaat stinkt, geadviseerd een ontkalkingsmiddel te gebruiken tijdens het wassen. Het is wijsheid dit niet bij elke wasbeurt te doen maar niet meer dan maximaal eens per maand. Kalkoplossende producten, zoals azijn of chemische middelen, zijn zuren die, aan de in de wasmachine aanwezige aluminium onderdelen, serieuze schade kunnen toebrengen. Ze helpen sowieso niet wanneer de wastrommel stinkt en neutraliseren daarnaast de werking van wasmiddelen. Door dergelijke middelen niet te vaak te gebruiken voorkomt u inwerking van de in de ontkalkers aanwezige zuren op kwetsbare onderdelen.

Met op tijd de wasmachine een schoonmaakbeurtje geven en de juiste dosering van wasmiddelen aan te houden heeft u nooit geen last meer van wasgoed stinkt uit de wasmachine.

Voorkomen dat de wasmachine trommel stinkt

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dat was uit de wasmand stinkt is niet zo vreemd, vuile was die opgesloten ligt gaat nou eenmaal ruiken. Dat was uit de wasmachine stinkt die net gewassen is, is zeer onwenselijk, maar wel te voorkomen.

 • Leeg draaien met soda
  Soda is een sterk alkalisch zuur en heeft een ontvettende werking. Wanneer een wasmachine stinkt hoeveel soda u moet gebruiken hangt van de inhoud van de machine af. Een vier kilo machine heeft aan een half kopje genoeg, een grotere machine mag wel een vol kopje hebben. Soda is van zichzelf zo goed als reukloos, de kans dat de wasmachine stinkt soda is nihil, het zal eerder de losgekomen vetluis zijn die u dan nog ruikt. Na een keer normaal wassen met wasmiddel heeft u er geen last meer van dat was stinkt uit de wasmachine.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel
  Veel wasmachine was stinkt door het gebruik van een teveel aan wasmiddel. We hebben nog vaak het idee dat hoe meer het water schuimt hoe schoner dat de was wordt. De dosering zoals aangegeven op de verpakking van wasmiddelen zijn gerelateerd aan de ontwikkelingen in de wasmachine-ontwerpen. Door gebruik van teveel wasmiddel kan het ook voorkomen dat de wasmachine water lekt. Moderne machines gebruiken minder water en kunnen daardoor ook toe met minder wasmiddel dan we van vroeger gewend zijn. Een teveel aan wasmiddel toevoegen per wasbeurt is er direct debet aan dat uw was stinkt.