Wasmachine deur gaat niet open2017-10-27T18:23:32+00:00

Wasmachine deur gaat niet open

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een wasmachine deur die niet open gaat is vaak het gevolg van een defecte deurvergrendeling.
Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor ongeveer 25 tot 35 euro, afhankelijk van het merk.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 120 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Wanneer het deurslot van uw wasmachine kapot is dient deze te worden vervangen. Wanneer de deur van de wasmachine open is, is het vervangen van het slot relatief eenvoudig.

U kunt deze reparatie gemakkelijk zelf uitvoeren aan de hand van onze stap voor stap Wasmachine EHBO Gids. Wanneer u deze storing zelf wilt oplossen kost dit u doorgaans 25 tot 35 euro, afhankelijk van het merk.

Wenst u desondanks toch liever een reparatie van een wasmachine monteur, dan vindt u hieronder een kostenindicatie op basis van de mogelijke oorzaak. Gemiddeld kost het oplossen van deze storing door een monteur € 120 euro.

Uiteraard zijn de exacte reparatie prijzen afhankelijk per merk en model. Hierbij geldt dat A-merken zoals Miele vaak duurdere onderdelen hebben dan B-merken. Daarnaast kunnen de kosten verschillen per service monteur.

U kunt daarom via ons meerdere offertes opvragen en zelf bepalen of, en met wie u in zee gaat indien u er voor kiest deze eenvoudige reparatie niet zelf uit te voeren.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €120)

 • Wasmachine deurslot is defect
  Wanneer het deurslot van uw wasmachine kapot is dient deze te worden vervangen. Wanneer de deur van de wasmachine open is, is het vervangen van het slot relatief eenvoudig. Is de wasmachine deur gesloten, dan is het een klus die u niet makkelijk zelf doet. Wij adviseren u hiervoor een afspraak met de monteur te maken, zodat u zeker weet dat er geen onnodig onherstelbare schade aan uw wasmachine wordt aangericht.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode E40
AEG foutcode E41
AEG foutcode E42
AEG foutcode E43
AEG foutcode E44
AEG foutcode E45

Bosch/Siemens foutcode F6

Bauknecht Foutcode F13

Oorzaak van deur van wasmachine gaat niet open

De wasmachine is klaar, je loopt erheen en krijgt de deur niet open. Dat kan gebeuren. Het is natuurlijk erg vervelend, maar er zijn een aantal oplossingen. Je kunt natuurlijk bellen voor een reparatie, maar je kunt het ook zelf oplossen. Hieronder staan een aantal oorzaken en oplossingen. Je kunt hiermee zelf je wasmachine weer openen. Onthoud wel dat een aantal van deze oplossingen tijdelijk zijn en het dus kan zijn dat het probleem zich bij de volgende was weer voordoet. De meeste oplossingen kun je in je eentje doen. Bij sommigen is het handiger en veiliger als je met 2 personen bent.

Deur niet goed gesloten

Het gebeurt soms dat je de deur niet goed sluit. Veel mensen gebruiken namelijk de hendel om de deur te sluiten. Het kan dan zijn dat de deur niet goed in het slot valt. Je kunt beter de deur gewoon goed dicht drukken. Als de deur namelijk niet goed in het slot valt, kan het zijn dat de deur niet meer open gaat. Geef in dat geval nog een extra duw tegen de deur. Dan valt deze in het slot en kun je hem weer goed openen.

Water in de trommel

Als er nog water in de trommel zit gaat de deur ook niet open. Zorg dus dat dit water eerst is weggelopen. Soms gaat dit niet vanzelf. Dat kan verschillende redenen hebben. Als dit het geval is, kun je het water laten weglopen via het filter of door nogmaals te centrifugeren en eventueel de afpompfunctie te gebruiken. Als je dit doet, kan de deur daarna weer open.

Stekker uit stopcontact

Verder kun je proberen de wasmachine te openen door de stroom er een tijdje af te halen. Het beste is 10 tot 20 minuten. Je zou de deur nu moeten kunnen openen. Is dit niet het geval? probeer het dan nog eens, 5 minuten nadat je de stroom weer hebt aangesloten.

Wasmachine resetten

Deze optie lijkt op de vorige, maar werkt net even anders. Je haalt hierbij ook weer de wasmachine van de stroom. Ook weer ongeveer 20 minuten. De wasmachine zal zichzelf dan resetten. Als je nu dan het programma voor centrifugeren en afpompen afdraait, heb je kans dat de wasmachine weer werkt. Mocht dit niet het geval zijn, ga dan verder met de andere oplossingen. Ook dit is weer een tijdelijke oplossing, wat betekent dat het probleem weer makkelijk kan terugkomen.

Deur openen via ontgrendeling

Een andere optie is de ontgrendeling die bij het klepje van het filter zit. Je kunt hieraan trekken en dan gaat het deurtje open. Let wel op, niet alle wasmachines hebben dit. Als jouw wasmachine hier wel over beschikt, zal dit je al zijn opgevallen bij het uitvoeren van de eerste oplossing. Het zit dus achter het eerste klepje, onderaan de wasmachine. Maak dan geen andere klepjes meer open, dan heb je namelijk kans dat er water uit loopt. Als je niets ziet zitten, zal jouw wasmachine niet beschikken over de ontgrendeling.

Wasmachine deur openen met een touwtje

Wanneer bovenstaande opties niet werken kun je nog proberen de wasmachine te openen met een touwtje. Zorg dat je een dun, maar stevig stuk touw hebt. Vliegerdraad bijvoorbeeld. Leg het touw aan de kant van de hendel om het deurtje heen. Trek nu zodat het touw tussen het deurtje gaat. Als je dit goed doet, zal het touw de hendel aan de binnenkant meenemen en gaat de deur open. Let hierbij ook weer op dat er water in de trommel kan zitten wat er dan ineens uitloopt.

Wasmachine deur openen door de wasmachine te kantelen

Als laatste redmiddel kun je nog proberen de wasmachine te kantelen. Wees hierbij wel voorzichtig en zorg dat je dit niet alleen doet. Als je de wasmachine 45 graden kantelt, kun je misschien bij het deurslot. Je mag de wasmachine niet op een zijkant of de achterkant leggen omdat je hiermee de trommel kunt beschadigen. Je kunt dit het beste met 2 of meer personen doen omdat er dan iemand de wasmachine kan kantelen en iemand anders kan zoeken naar het deurslot.

Soms weigert uw machine dienst door een heel simpel en eenvoudig op te lossen probleem. Hieronder vindt u een aantal van die eenvoudige oorzaken en bijpassende oplossingen.

 • Filterbuis reinigen
  Je kunt je voorstellen dat er nog wel eens iets uit de kleding komt. Misschien ben je vergeten een stukje papier of plastic uit je zak te halen of je kleding laat gewoon stof los. Dit komt terecht in de filterbuis. Doordat het vuil zich daar opstapelt, raakt deze verstopt. De wasmachine slaat dan vast en de deur gaat niet meer open. Hierdoor kan de was gaan stinken. De oplossing hiervoor is om het filter schoon te maken. De filter zit aan de onderkant van de wasmachine. Je moet zelf even kijken waar. Haal eerst de wasmachine van de stroom. De filterbuis zit achter een klepje. Je ziet nu twee nieuwe klepjes, een kleine en een grotere. De filterbuis zit achter de grotere. Er komt wel nog wat water uit, dus zorg dat je dit kunt opvangen. Als het water weg is, kun je het vuil uit de filter halen. Als je dit gedaan hebt doe je alles weer terug zoals het hoort. Nu ben je klaar en zal de wasmachine weer open gaan.
 • Wasmachine deur openen met hendel
  Op sommige wasmachines zit ook een hendel die de deur automatisch opent als je eraan trekt. Houd er wel rekening mee dat al het water dat nog in de trommel zit er dan dus uit komt. Zorg dus dat je een emmer bij de hand hebt. Als de trommel nog helemaal vol zit met water, kun je dit misschien beter niet doen. Anders kun je ook nog waterschade gaan oplossen.
 • Kinderslot op de wasmachine
  Een aantal wasmachines hebben een kinderslot. Misschien heb je dit per ongeluk geactiveerd. Meestal brandt er een lampje op de wasmachine die dit aangeeft. Het kinderslot zorgt er namelijk voor dat alle knoppen vergrendeld worden, inclusief de deur dus. Dit zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Je kunt het kinderslot uitzetten door de knop “opties” en “voorkeursprogramma” tegelijk, 3 seconden ingedrukt te houden. Daarna zou je de deur weer moeten kunnen openen.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.