Wasmachine draait niet meer2017-10-27T18:24:19+00:00

Wasmachine draait niet meer

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een wasmachine die niet meer draait is vaak het gevolg van een defecte aandrijfriem, geblokkeerde trommel, versleten koolborstels of (elektronische) motorproblemen.  Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk
zelf oplossen voor ongeveer 15 tot 45 euro, afhankelijk van het merk en onderdeel.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 170 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Wanneer uw wasmachine niet (meer soepel) draait kunt u deze reparatie door een monteur laten uitvoeren.  De ervaring leert echter dat u dit wasmachine probleem in de meeste gevallen prima zelf kunt oplossen. Bovendien is dit een reparatie die u weinig tijd kost.

U kunt deze reparatie gemakkelijk zelf uitvoeren aan de hand van onze stap voor stap Wasmachine EHBO Gids. Wanneer u deze storing zelf wilt oplossen kost dit u doorgaans 15 tot 45 euro, afhankelijk van het merk.

Wenst u desondanks toch liever een reparatie van een wasmachine monteur, dan vindt u hieronder een kostenindicatie op basis van de mogelijke oorzaak. Gemiddeld kost het oplossen van deze storing door een monteur € 170 euro.

Uiteraard zijn de exacte reparatie prijzen afhankelijk per merk en model. Hierbij geldt dat A-merken zoals Miele vaak duurdere onderdelen hebben dan B-merken. Daarnaast kunnen de kosten verschillen per service monteur.

U kunt daarom via ons meerdere offertes opvragen en zelf bepalen of, en met wie u in zee gaat indien u er voor kiest deze eenvoudige reparatie niet zelf uit te voeren.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

 • De aandrijfriem is los of stuk
  Hoort u de motor van uw wasmachine wel draaien, maar beweegt de trommel dan weer niet? Het kan zijn dat uw aandrijfriem los, of stuk is. Dit houd in dat er een nieuwe aandrijf riem geplaatst moet worden, of dat uw oude aandrijfriem opnieuw geplaatst wordt. Omdat de aanschaf van een nieuwe aandrijfriem niet zo duur is, raden wij aan om een nieuwe aandrijfriem te laten plaatsen.
 • Blokkering van de trommel door een wasgoed tussen de trommel en de kuip
  Het verwijderen van het wasgoed is de enige oplossing voor uw probleem. U kunt dit zelf proberen door het wasgoed voorzichtig te verwijderen. Als dit niet lukt is het verstandig op professionele hulp in te schakelen.
 • Elektra problemen met de motor
  Het kan zijn dat er een contactje is losgeschoten. Dit is moeilijk zelf op te lossen, maar de monteurs doen dit graag voor u!

Reparaties tot 120 euro

 • De koolborstels zijn versleten
  Het komt vaak voor dat de koolborstels versleten zijn. Als u de motor niet meer kunt horen, is er een grote kans dat het komt omdat de koolborstels inderdaad zijn versleten. Deze zouden dan vervangen moeten worden. Dit is een eenvoudige reparatie, maar de aanschaf van de koolborstels is erg duur.

Reparaties meer dan 120 euro

 • Motor is defect
  Als uw motor defect is, is het noodzakelijk deze te vervangen voor een nieuwe motor.
 • Wastrommel is vastgeslagen in de kogellagers
  Het is nodig om de beschadigde onderdelen te vervangen. Het kan ook zijn dat de as van de trommel is beschadigd. Als dat zo is, kinnen de kosten oplopen.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode E50
AEG foutcode E51
AEG foutcode E53
AEG foutcode E54
AEG foutcode E55
AEG foutcode E56
AEG foutcode E57
AEG foutcode E59
AEG foutcode E59

Bauknecht Foutcode F15
Bauknecht Foutcode F31

Zanussi foutcode C9

Bosch/Siemens foutcode F5

Oorzaak van een wasmachine die niet meer draait achterhalen

Het kan zijn dat uw wasmachine niet meer draait, dit is vervelend. De kans bestaat dat er iets mis is met de elektra of de aandrijving van uw wasmachine. Dit komt meestal van versleten koolborstels.  Het is niet duur om deze te laten vervangen.  Met nieuwe koolborstels kunt u weer probleemloos uw was doen.

Op deze pagina vind u oplossingen voor uw problemen.

 • Met de tips van onze monteurs kunt u sommige simpele problemen zelf oplossen.
 • Voor wat gecompliceerdere oplossingen kan het zijn dat u een  monteur nodig heeft.  Daar zitten kosten aan verbonden. Maar wat zijn deze kosten? Gelukkig kunt u hier een kosten indicatie vinden voor veel voorkomende reparaties.

Als u snapt hoe een wasmachine in elkaar steekt, begrijpt u vaak ook wel waar uw probleem vandaan komt. Als u door de volgende stappen heen leest, begrijpt u misschien ook wel waarom uw wasmachine niet doet wat hij hoort te doen.

 1. Kijk of de pompfilter door iets wordt geblokkeerd.
 2. Controleer of de afvoerslang is geblokkeerd.
 3. Controleer of de rotor achter de pompfilter nog vrij draait.
 4. Soms zijn er zeepresten aangekoekt aan uw wasmachine. Als dit zo is is dit makkelijk op te lossen door soda in uw machine te doen, en de machine op 96°C te laten draaien.
 5. Controleer of de deurschakelaar nog werkt.
 6. Controleer of uw aandrijfriem versleten is.

Wasmachine draait niet goed

Als u de volgende stappen goed doorloopt, kunt u er misschien achter komen wat er mis is met uw wasmachine.

 1. Controleer of de pompfilter wordt geblokkeerd.
 2. Controleer of het schoepenrad achter het filter nog vrij draait.
 3. Controleer of de deurschakelaar nog werkt
 4. Probeer uw machine te reinigen, dit kunt u doen door een vaatwastablet, of wat soda in uw wasmachine te doen en de wasmachine aan te zetten op 90°C.
 5. Het kan zijn dat uw aandrijfmotor of aandrijfriem aan vervanging toe zijn. Hier bent u toe aan de hulp van een monteur.

Wasmachine draait langzaam

Er is een grote kans dat dit probleem wordt veroorzaakt door een versleten of verouderde drijfriem. Het is waarschijnlijk dat deze vervangen moet worden. Ook kan het zijn dat de gehele motor vervangen moet worden. U kunt contact met ons opnemen, wij adviseren u dan hoe we u zonder verplichtingen kunnen helpen. Misschien kan een van onze monteurs u zelfs helpen vis Skype of Face-time.

Trommel wasmachine draait niet

Het kan zijn dat er iets is, wat de trommel weerhoud van het draaien. Dit kan een kledingstuk of aan ander wasgoed zijn. U kunt kijken of u het wasgoed kan zien, en of u het zelf kan verwijderen. Als u dit niet lukt, kunt u altijd een monteur bellen.

Er kunnen simpele dingen mis zijn met uw wasmachine waardoor deze helemaal niet meer werkt. Ook de oplossingen hiervan hoeven niet complex te zijn. De meest voorkomende problemen, en de oplossingen daarvan vind u hier.

 • Stroomproblemen
  Er hoeft niet direct iets mis te zijn met uw wasmachine, waardoor uw wasmachine niet werkt. Het kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een probleem met de stroomvoorziening. Als uw wasmachine helemaal uit is, er geen lampjes branden op de display, en uw wasmachine helemaal niet meer aan gaat is er een grote kans dat dit de oorzaak van uw probleem is. U kunt controleren of de stekker goed in het stopcontact zit. Als dit wel zo is, kan het ook zijn dat er een stop is doorgeslagen. Sluit dan de wasmachine aan p op een ander stopcontact. Een waarvan u zeker weet dat deze het doet.
 • De trommel is geblokkeerd
  Het kan ook zijn dat een kledingstuk of ander wasgoed de trommel belemmerd. Er is dan een stuk wasgoed tussen de kuip en de trommel van de wasmachine gekomen. U kunt dan kijken of u een stuk wasgoed ziet die er voor zorgt dat de trommel niet meer goed kan  bewegen. Als dit zo is kunt u proberen het weg te halen. Als dit niet lukt kunt u ons altijd bellen. Er kan dan een monteur langs komen, of deze kan u telefonisch begeleiden.
 • Te veel of te weinig wasgoed in de trommel
  Te weinig, of te veel wasgoed te gelijk in de wasmachine wassen kan problemen veroorzaken. Zo kan de wasmachine gaan trillen als u te weinig wasgoed in de machine doet, deze trillingen kunnen schade aan de machine als gevolg hebben.  Wanneer u te veel was in de machine doet, kan de was niet goed uitlekken. Een oplossing hier voor is ongecompliceerd. Namelijk meer, of minder wasgoed per wasbeurt in uw machine doen. Tegenwoordig zijn er wasmachines die ‘uitbalans sensoren’ hebben. Deze kunnen de hoeveelheid wasgoed wegen, en aangeven of dat te veel of misschien te weinig is.

Zijn de tips niet duidelijk genoeg, of twijfelt u alsnog aan uw eigen kunnen? Dan is de hulp van een professional inschakelen geen gek idee. U kunt ons altijd bellen voor meer tips van een monteur, of een monteur langs laten komen die u kan helpen.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.