Wasmachine start niet2017-10-27T18:22:44+00:00

Wasmachine start niet

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een wasmachine die niet start is vaak het gevolg van een defect deurrelais of een verstopte leiding.
Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor ongeveer 30 tot 45 euro, afhankelijk van het merk.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 140 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

Voor dit probleem hoeft u de wasmachine vaak niet eens open te maken. Vaak is het vervangen van het deurslot, het vrijmaken van een verstopte leiding, of een eenvoudig elektronisch probleem oplossen voldoende om uw wasprogramma weer te starten.

U kunt deze reparatie gemakkelijk zelf uitvoeren aan de hand van onze stap voor stap Wasmachine EHBO Gids. Wanneer u deze storing zelf wilt oplossen kost dit u doorgaans 30 tot 45 euro, afhankelijk van het merk.

Wenst u desondanks toch liever een reparatie van een wasmachine monteur, dan vindt u hieronder een kostenindicatie op basis van de mogelijke oorzaak. Gemiddeld kost het oplossen van deze storing door een monteur € 140 euro.

Uiteraard zijn de exacte reparatie prijzen afhankelijk per merk en model. Hierbij geldt dat A-merken zoals Miele vaak duurdere onderdelen hebben dan B-merken. Daarnaast kunnen de kosten verschillen per service monteur.

U kunt daarom via ons meerdere offertes opvragen en zelf bepalen of, en met wie u in zee gaat indien u er voor kiest deze eenvoudige reparatie niet zelf uit te voeren.

Eenvoudige reparaties (vaak meer dan €120)

 • Vervanging van defect deurslot
  Dit is een relatief eenvoudige reparatie.
 • Verstopte toevoeren/leidingen
  Vrijmaken van verstoppingen of blokkades van bijvoorbeeld het zeepbakje, afvoerleidingen e.d. Kijk bij wasmachine pakt geen water voor meer mogelijke problemen.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

Deze storing heeft geen foutmelding code, daar de wasmachine stroom nodig heeft om de foutmelding te tonen.

Oorzaak van een wasmachine die niet wil starten achterhalen

Ineens werkt uw wasmachine niet meer. Het programma start niet, of de machine blijft in het programma hangen. Meestal wordt het probleem veroorzaakt door iets simpels zoals een verstopte slang of een niet (volledig) geopende kraan. Zit de stekker er bijvoorbeeld wel goed in? Of is de wasmachineschakelaar wellicht doorgebrand?

Op deze pagina geven we u een aantal eenvoudige oplossingen voor kleine problemen.  Klik hier en kijk voor  “Tips van de monteur”.

Is het probleem iets ingewikkelder, dan heeft u een monteur nodig. Klik hier voor een indicatie voor de onkosten van veel voorkomende reparaties.

Wasmachine/wasprogramma start niet

Zit de stekker goed? Is er een stop doorgeslagen? Is er geen sprake van een draadbreuk? Werkt de deurschakelaar goed? Klik hier voor tips hoe u dit kunt controleren. Is de watertoevoer geblokkeerd? Staat de kraan helemaal open gedraaid? Zit het watertoevoer filter verstopt? Zie hier hoe dit op te lossen. Als hier geen sprake van is kan het zijn dat de motor of de programmaknop defect zijn. Hiervoor heeft u de hulp van een ervaren monteur nodig. Vanzelfsprekend staan we graag voor u klaar.

Wasmachine werkt niet meer na kortsluiting

Dit kan iets eenvoudigs als een doorgebrande wasmachine aansluiting zijn, maar het probleem kan ook veel groter zijn en diep in de machine liggen. In dit geval adviseren we u om een monteur te laten kijken. Onze monteurs kennen de meest gangbare machines en kunnen u adviseren of reparatie nog een optie is, of dat het misschien verstandiger is een nieuwe machine aan te schaffen.

Wasmachine start pauze/knop knippert

Het kan zijn dat de deurschakelaar kapot is. Klik hier voor tips. Zit het afvoerfilter verstopt? Klik hier voor hoe dit op te lossen. Staat de kraan helemaal open en is het watertoevoerfilter goed doorgankelijk? Als het probleem hier niet ligt, dan is er misschien een ernstiger probleem met uw machine. Hét moment om een expert in te schakelen.

Wasmachine bromt en start niet

Is de waterkraan volledig geopend? Zit er misschien een knik in de watertoevoer slang? Is er sprake van een verstopte watertoevoer filter? Klik hier voor meer informatie. Misschien is de aandrijving van de trommel is kapot. Deze is eenvoudig te vervangen. Vanzelfsprekend helpen onze monteurs u hier graag bij als u dit klusje zelf niet kunt oplossen.
Wasmachine pakt geen water

Ook een veel voorkomend probleem. Heeft u de kraan wel volledig open gedraaid? Zijn alle filters vrij doorgankelijk? Zit er geen knik in de toevoerleiding? Is het waterslot geactiveerd? Is de toevoer naar het zeepbakje verstopt, of de afvoer van het zeepbakje naar de trommel toe?

Wasmachine start soms niet

Is er sprake van een draadbreuk of zit de steker niet goed in het contact? Werkt de wasmachine schakelaar nog zoals het moet? Werkt de deurschakelaar goed? Klik hier voor meer informatie. Er kan sprake zijn van een probleem met de watertoevoer. Heeft u gekeken of het filtertje in de watertoevoer goed doorgankelijk is? Als u alles gecontroleerd heeft en de machine werkt nog altijd niet, dan kan het probleem dieper in de machine schuilen. Misschien zit er ergens een contactje los, of is de programma-unit aan vervanging toe. Stuk voor stuk problemen die een wasmachine expert graag voor u verhelpt!

Wasmachine maakt lawaai of maakt vreemde geluiden

Heeft u het wasgoed misschien slecht verdeeld in de trommel? Dit kan resulteren in gebonk tijdens het wassen. Uw wasmachine bonkt bij het begin van het centrifugeren? Als uw machine niet waterpas staat of op een instabiele ondergrond staat dan kan de machine door centrifugeren uit balans raken, met veel lawaai en gebonk tot gevolg.

Hoort u een harde, hoge toon bij het draaien van de machine dan kan dit duiden op een probleem met de pomp, óf met de motor van de wasmachine. Hier is snelle actie geboden!

Hoort u alleen een harde, hoge toon vóór of na het draaien, dan kan er een probleem met de trommel ophanging zijn.
Knarsen of piepen tijdens het draaien van de machine wijst vaak op een slecht afgestelde, of versleten aandrijfriem. Snelle vervanging is van groot belang om grotere problemen te voorkomen.

Een ratelend geluid duidt veelal op een klein voorwerp dat zich tussen de trommel en de kuip bevindt. Dit voorwerpje kan veel schade toebrengen aan uw trommel en machine. Verwijder het dus zo snel mogelijk! Kunt u er niet bij? Bel met ons servicenummer en een van onze ervaren medewerkers komt dit probleem snel en vakkundig oplossen.

Soms scheelt er iets relatief eenvoudigs aan uw wasmachine en heeft u helemaal geen monteur nodig. Hieronder vindt u oplossingen voor een aantal veel voorkomende problemen en hun oplossingen.

 • Wasmachine krijgt geen stroom
  Sluit een ander elektrisch apparaat aan op het stopcontact. Werkt dit ook niet dan is er misschien een stop doorgebrand, of is de aardlekschakelaar uitgeschakeld. Zit de steker wel goed in het contact? Werkt de wasmachineschakelaar goed? Wees altijd voorzichtig met elektriciteit!
 • Deurschakelaar wasmachine defect
  De deurschakelaar is een vitaal onderdeel van uw machine. Door een ingebouwde veiligheid werkt uw machine pas als deze schakelaar het programma deblokkeert. Werkt de schakelaar niet goed dan zal uw machine dus niet werken. Vervanging van deze schakelaar is betrekkelijk eenvoudig, zeker voor onze vakmonteurs! Controleer of de schakelaar nog goed werkt door de wasmachinedeur te openen en opnieuw te sluiten. Druk de deur extra goed aan. Hoort u de deur niet klikken dan kan het zijn dat de deursluiting kapot is.
 • Wasmachine waterdruk te laag
  Als uw machine zich erg langzaam of niet vult met water, dan kan er sprake zijn van een probleem met de waterdruk. Door op meerdere plaatsen tegelijk water te verbruiken kunt u een te lage waterdruk veroorzaken. Hierdoor kan uw wasmachine zich langzaam of zelfs niet vullen. Is hiervan geen sprake dan kunt u het beste contact opnemen met een loodgieter of uw waterbedrijf. Zij kunnen dit probleem voor u oplossen.
 • Watertoevoer wasmachine werkt niet doordat waterinlaat filter verstopt is
  Er bevindt zich een filter voor de water invoer. Hier kan zich eenvoudig vuil en kalk ophopen, waardoor de toevoer van water geblokkeerd kan worden. Hierdoor kan de wasmachine zich moeilijk of soms zelfs geheel niet vullen. Reiniging van dit filter verhelpt dit probleem veelal. Bij extreme vervuiling kan vervanging noodzakelijk zijn.
 • Defecte waterinlaatklep
  Sommige machines hebben een mechanische inlaatklep. Dit onderdeel kan kapot gaan door slijtage of kalkafzetting. Als dit het probleem blijkt te zijn dan moet u dit onderdeel (laten) vervangen, al dan niet door een vakman.
 • Afvoerfilter en afvoerpomp schoonmaken
  Aan de onderzijde van uw machine bevindt zich achter een klep of plint de afvoerfilter en de afvoerpomp. Soms kan deze geblokkeerd zijn. Dit is eenvoudig te verhelpen door handmatig het water in de machine af te voeren. Laat het water via het slangetje afstromen in een lage schaal (dit kan een flinke hoeveelheid water zijn!). Draai hierna het filter uit de machine en maak deze goed schoon. Controleer gelijk of de schoepen van het afvoer rad nog heel zijn en of ze vrij beide kanten op kunnen draaien. Plaats hierna het filter weer terug en sluit het klepje. Hierna zou de machine weer goed moeten werken.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.