Wasmachine pompt niet af2019-01-18T16:57:06+00:00

Wasmachine pompt niet af

Vragen, tips of een reparatie verzoek? Wij helpen u graag!

Een wasmachine die niet afpompt is vaak het gevolg van een defecte pomp, geblokkeerd schoepenrad of slangen of een elektronica probleem.
Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor gemiddeld 15 tot 30 euro, afhankelijk van de oorzaak.
Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 150 euro kwijt.

Wasmachine reparatie door de monteur

U kunt deze reparatie door een monteur laten uitvoeren. De ervaring leert echter dat u dit wasmachine probleem in de meeste gevallen prima zelf kunt oplossen. Bovendien is dit een reparatie die u weinig tijd kost.

Wanneer u de uitleg in onze Wasmachine EHBO Gids stap voor stap volgt heeft u daarbij zelfs geen enkele technische kennis nodig. Dit scheelt u niet alleen veel tijd, maar zo zijn ook ook uw kosten voor de reparatie niet onnodig hoog.

Wij hebben onderstaand een kostenindicatie gemaakt van de meest voorkomende oorzaken wanneer een wasmachine niet afpompt. De genoemde prijzen zijn een indicatie. De werkelijke kosten hangen uiteraard af van het merk van uw machine en de onkosten van onderdelen.

U zult begrijpen dat een vervangend onderdeel van Miele een ander prijskaartje heef dan die van een B-merk machine. Uiteraard verschillen de kosten ook per reparateur.

Eenvoudige reparaties (vaak tot €80)

 • Geblokkeerde slangen binnen in de wasmachine
  Kledingstukken of voorwerpen kunnen ook slangen binnenin uw machine blokkeren, zoals bijvoorbeeld de slang van de kuip naar de afvoerslang, en van de kuip naar de pomp.
 • Elektronica van de pomp
  Door trilling kan het contactje van de pomp zijn losgeraakt, of misschien is het contactje van de pomp vervuild. Hierdoor kan de pomp dan geen stroom krijgen.

Reparaties van meer dan €120

 • Vervangen defecte pomp
  Als het schoepenrad of de as van de pomp is afgebroken, of als de pomp zelf niet meer goed werkt dan zal deze pomp vervangen moeten worden.

Door hun jarenlange ervaring hebben onze monteurs kennis van de meeste wasmachine merken en kennen als geen ander hun zwakke en sterkte punten. Vaak kunnen zij razendsnel bepalen of één van bovengenoemde problemen speelt, of dat er misschien toch iets anders aan de hand is.

Kies hoe u het wasmachine probleem wilt oplossen

Mogelijke foutcodes bij uw probleem

AEG foutcode C2
AEG foutcode E20 / E21 / E23 / E24

Bosch/Siemens foutcode F3
Bosch/Siemens foutcode E6

Whirlpool/Bauknecht foutcode FP
Whirlpool/Bauknecht foutcode F3

Zanussi foutcode C2
Zanussi foutcode E20

Oorzaak van niet afpompen wasmachine

U denkt dat uw wasmachine klaar is, maar de deur van uw wasmachine gaat niet open. Gelukkig maar, want uw machine blijkt vol met water te staan! Uw wasmachine heeft het water niet afgepompt. Wat nu? Het is niet altijd direct nodig om een monteur te bellen of om uw wasmachine te vervangen. Soms schuilt het probleem in een heel klein hoekje, en is het iets eenvoudigs wat u zelf kunt oplossen.

Heeft u een wasmachine met een display dan zal daar vaak de bron van de storing in code worden weergegeven. Kijk voor de verklaring van de code in de handleiding van uw machine. Heeft u deze niet meer bij de hand dan kunt u vaak op de site van uw leverancier kijken wat er aan de hand is.

Heeft u een oudere machine zónder display dan zult u zelf moeten uitvinden waar het probleem schuilt. Vaak biedt ook dan de handleiding of de site van uw leverancier uitkomst. Meestal wordt er in de handleiding of op de site van de fabrikant een opsomming gegeven met “veel voorkomende vragen” kortweg FAQ. Kijk of u uw probleem en de oplossing daar kunt vinden.

Om u van dienst te zijn vindt u hieronder een aantal veel voorkomende problemen ten aanzien van een wasmachine die niet afpompt, en:

 • Zelf uit te voeren eenvoudige oplossingen met wat handige tips en trucs van de monteur
 • Complexere problemen waarvoor een monteur nodig is. We hebben een kostenindicatie geplaats voor vaak voorkomende reparaties ten aanzien van pompproblemen.

Overige problemen en oplossingen

Als u uw was uit de machine wilt halen ziet u dat er nog water in de machine staat. Grote kans dat het pluizenfilter dat uw pomp beschermt verstopt zit. Ook komt het voor dat het schoepenrad van de pomp geblokkeerd of defect is.
Misschien is alleen de afvoerslang geknikt of geblokkeerd?
Wat ook wel eens voorkomt is dat de afvoerbuis te diep in de afvoer zit. Door een hevelwerking kan het water dan niet wegstromen. Ook kan het zijn dat de vaste afvoer verstopt zit. Onder tips en trucs van de monteur helpen we u stap voor stap met tips hoe u deze punten kunt bekijken en kunt oplossen. Probeer na het doorlopen van deze stappen of uw machine weer werkt zoals het hoort door op uw machine het programma “afpompen” te draaien. Werkt uw machine nog altijd niet naar behoren? Dan is dit het moment om er een ervaren monteur bij te roepen.

Uw wasmachine pompt niet automatisch af

Er zijn een aantal dingen die u eenvoudig zelf kunt controleren waarom het water niet wegstroomt. Is het pompfilter verstopt of zit het rad van de afvoerpomp verstopt? Zit er een knik in de afvoerslang of is deze geblokkeerd door een voorwerp of viezigheid? Controleer of de afvoerslang niet te diep in de zwanenhals gestoken is. Stroomt de afvoerpijp wel goed door? Bij tips en trucs van de monteur leggen we u uit hoe u deze controles kunt uitvoeren.
Als u deze punten allemaal gecontroleerd heeft, dan kunt u de werking van uw machine controleren door het programma “afpompen” te draaien. Werkt de machine nog niet zoals het hoort, dan kan het zijn dat er een ernstiger probleem speelt waarvoor uw machine open moet. Het is dan raadzaam om een witgoedmonteur te laten kijken, eventueel op afstand.

Uw wasmachine pompt niet altijd af

Bij de hierboven beschreven punten vindt u mogelijke eenvoudige oplossingen voor dit probleem. Er kan door trillingen van de machine een contactje losgeraakt zijn van de pomp. Deze maakt dan soms wel en soms geen contact. Ook kunnen er contactjes vervuild zijn geraakt.
Hoort u de motor van de pomp wel draaien, maar wordt het water niet weggepompt, dan is waarschijnlijk de pomp kapot. Deze zal dan door een professionele witgoedmonteur vervangen moeten worden. Dit hoeft niet duur te zijn!

Tips

Soms weigert uw machine dienst, maar kunt u dit zelf eenvoudig op te lossen zonder de hulp van een monteur. Hieronder helpen we u met een aantal eenvoudige, makkelijk zelf uit te voeren stappen. Werk altijd veilig en haal de stroom van uw wasmachine af voor u aan de slag gaat!

 • Verstopte pompfilter
  Onderaan uw wasmachine bevindt zich de pomp, vaak achter een makkelijk weg te halen plint of klepje. Als het goed is ziet u als u deze klep weghaalt een afvoerslangetje met een dopje. Plaats een ovenschaal of een lage bak bij uw machine en hang daar het slangetje in. Laat nu het water wegstromen. Er kan een behoorlijke hoeveelheid water uit uw machine komen! Als er geen water meer uit het afvoerslangetje stroomt kunt u het filter losdraaien.Maak nu het filter schoon en verwijder achtergebleven voorwerpen of viezigheid uit de filteropening. Vergeet ook niet de ruimte achter het filter te controleren. Hier kunnen zich ook voorwerpen en viezigheid bevinden. Kunt u het rad achter het filter vrij beide kanten opdraaien?
 • Geblokkeerd schoepenrad van de afvoerpomp
  Dit rad hoort beide kanten op te kunnen draaien. Haal, zoals boven beschreven het overtollige water uit de machine, verwijder het filter en haal alle achtergebleven pluizen en viezigheid van de schoepen af, zodat deze weer vrij kan draaien.
 • Geblokkeerde afvoerslang
  Zitten er knikken of draaiingen in de grijze slang achteraan uw machine? Verhelp deze dan. Verwijder eventuele verstoppingen.
 • Grijze afvoerslang te diep in afvoerbuis gestoken
  De afvoerslang mag niet verder dan 15 cm in de afvoerpijp zitten, anders kan er een hevelwerking ontstaan, waardoor er water wordt teruggepompt in uw machine. Trek zo nodig de slang iets op. Vaak wordt er een plastic beugel bij uw wasmachine geleverd om dit te voorkomen. Mocht dit nog niet gebeurd zijn, plaats dan de afstandsbeugel.
 • Geblokkeerde vaste afvoer
  Pak wat water en giet dit in de buis van de vaste afvoer. Als dit snel en zonder gorgelgeluiden wegloopt dan is uw afvoer vrij en goed doorgankelijk. Stroomt het water niet goed weg, dan kunt u de afvoer eventueel reinigen met ontstoppingsmiddelen.

Als u weet hoe een wasmachine werkt,  kunt u ook gaan begrijpen wat uw problemen kan veroorzaken.

Twijfelt u of u deze stappen zelf kunt uitvoeren? En wilt u liever hulp van een ervaren witgoedmonteur? Wij staan voor u klaar! Onze monteurs zijn bekend met alle merken wasmachines en kunnen u vaak nog meer handige tips geven hoe problemen op te lossen bij uw machine.